Bijbelstudie "De Leugen regeert"

De Leugen regeert

 

Inhoud

De Leugen regeert deel 1

Wonderen in evangelisatiedienst

Stichting "Het Lichtpunt"te Voorthuizen

Mega-tentcampagne in Dokkum

Tentevangelist Bruinekreeft roept in Dokkum op tot wedergeboorte

 

De Leugen regeert deel 2

Wat zegt de Bijbel over Wonderen en Tekenen?

 

De Leugen regeert deel 3

Vervolg wat zegt de Bijbel over Wonderen en Tekenen

 

De Leugen regeert deel 4

Vervolg wat zegt de Bijbel over Wonderen en Tekenen

De Hoop van Het Lichaam van Christus

Wonderen ten ten dienste van Israël

 

De Leugen regeert deel 5

Opsomming uit de Bijbel van allerlei tekenen en wonderen

Zegenende en oordelende tekenen en wonderen

'Wonderen en tekenen' in de profetie van Joël

Tussen Hemelvaart en Wederkomst

Wonderen in de hemel en tekenen op aarde

 

De Leugen regeert deel 6

De toekomst

Het Verbond gesloten

Waarschuwing

Valse opwekking!

Een ex-satanist ontmaskert de Toronto-Blessing

 

De Leugen regeert deel 7

Hoe satan werkt

In de Naam van Jezus...

De Bijbel als richtsnoer

Het doel van 'tekenen en wonderen'

Het Koninkrijk Gods op aarde

 

De Leugen regeert deel 8

Herman Boon

De Kei

Revival Alliance Network

Wake up kinder- en tienerkampen

Bidden en Vasten

Studiemap bidden en vasten

 

De Leugen regeert......(deel 1)

 

Genezingsdiensten met de daarbij behorende geclaimde wonderen zijn tegenwoordig een "hot item" in vele gemeenten. Velen hebben ook vraagtekens bij dergelijke manifestaties, maar gaan uit nieuwsgierigheid toch maar eens kijken. Uit wat er gebeurd in dergelijke "diensten", wordt vaak de conclusie getrokken, dat het wel van de Heere moet zijn wat er gebeurd, want er gebeuren onvoorstelbare dingen in de naam van Jezus. Maar het enige wat in al deze dingen van belang is, dat is wat Gods Woord ervan zegt. Alleen door ook deze dingen te toetsen aan Zijn Woord kunnen we achter de Waarheid komen. De titel, die ik boven dit stuk heb gezet, zegt eigenlijk alles betreffende het onderwerp wat we gaan behandelen, maar we gaan onderzoeken of deze titel naar waarheid is gekozen.

 

De reden dat ik tot dit onderwerp ben gekomen is het volgende:

In onze woonplaats zag ik tot mijn verbazing deze week een paar grote trucks verschijnen op het land van een naburige boerderij, met daarop het opschrift: "Tentevangelisatie-diensten van stichting het Lichtpunt" uit Voorthuizen. Op hun reclame borden staat verder met grote letters: "Genezingsdiensten". De campagne zal worden gehouden van 17 mei tot 30 mei 2008 in Buitenpost. De zakenman Bert Bruinekreeft heeft de leiding. Ik had nog nooit van deze stichting gehoord. Dus maar eens opgezocht op internet, en toen kwam ik het volgende tegen:

 

Wonderen gebeuren in een evangelisatietent

door JAN VISSER. zaterdag 24 juni 2006 | 07:51 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 14 augustus 2007 | 15:23 DE STENTOR, nieuwskrant van Epe-Vaasen.

 

24 JUNI 2006 - EPE - Angsten, duivelse invloeden, rookverslaving of gewoon een rot leven verdwenen als sneeuw voor de zon. Evangelist en zakenman Bert Bruinekreeft doet op zijn tocht door het land momenteel Epe aan voor zijn evangelisatieproject. In een immense tent predikt hij het evangelie zoals Jona ooit - na een beetje een onwillige start - te Ninevé de opdracht van God vervulde. Gisteravond was de beurt aan de jeugd.

 

Hij heeft de macht van de nicotine verbroken’, constateert Gré (67) uit Epe, die 45 jaar stug heeft gerookt en na een bezoek aan evangelist Bert Bruinekreeft voorgoed van haar verslaving is genezen.

 

Hoe? Door me te doen inzien dat mijn lichaam een tempel is, die ik niet kapot mag maken.’ Dolblij is ze en ze wenst iedereen dezelfde ervaring toe van een bezoek aan Bruinekreeft, waarna ze een steeds intiemere relatie met Jezus zegt te hebben gekregen.

 

Een veertienjarige jongeling - die zijn naam liever even niet in de krant vermeld ziet staan - uit de omgeving werd twee dagen geleden verlost van de demonen die in hem huisden. In een aparte ruimte sprak evangelist Bruinekreeft ze toe en beval ze op barse toon, het lichaam van David te verlaten.

 

Eerst trilde ik heel erg, maar dat ging na een tijdje over en toen werd ik rustig’, vertelt de VMBO-scholier, die sindsdien niet meer naar hard rock met satanische teksten luistert. In plaats daarvan gaat hij nu elke avond naar de groene tent om te genieten van de toespraken van Bruinekreeft, die zijn activiteiten in de stichting Het Lichtpunt, gevestigd te Voorthuizen, heeft ondergebracht.

 

Machtiger

Pensioengerechtigd maar actiever dan ooit is de man die in 1982 geroepen werd tot zijn evangelisatiewerk. ‘Toen maakte God me duidelijk dat ik het land in moest trekken zoals ooit Jona naar Ninevé moest om te prediken.’ Satanische muziek heeft volgens hem een verschrikkelijke impact op de geest van mensen. Over de bevrijde jongeman zegt hij: ‘Er gebeurde van binnen van alles bij hem en hij was echt bang. Ik heb zijn leven teruggegeven aan God, die machtiger is dan de duivel.’

 

Zijn werk heeft effect, vindt de evangelist die als zakenman geld verdient met het fabriceren van verkoopwagens. Voor de tent campagne krijgt hij de steun van honderden vrijwilligers (teamleden) en een groot aantal plaatselijke kerken. De organisatie draait op donaties en schenkingen en aan het begin van de jeugddienst wordt een collecte gehouden.

 

Gospel rock van de band Shift dendert door de tent en tweehonderd merendeels jongeren klappen enthousiast mee. Voordat Bruinekreeft de blijde boodschap verkondigt en mensen van hun kwalen en angsten geneest, wordt de jeugd op indrukwekkende shows getrakteerd. Alsof het een peulenschil is, wordt een rubberen kruik opgeblazen tot een pocketformaat heteluchtballon en een massief ijzeren staaf wordt als een lucifershoutje in tweeën gebroken.

 

Doormidden

Studente medicijnen Babs van der Kooy (22 jaar, 1 m 88 lang) slaat met één enkele armzwaai achteloos tien stoepranden doormidden. ‘Of het pijn deed?’ Ze lacht en schudt ontkennend haar hoofd: ‘Jezus is eigenlijk degene die ze doormidden slaat om daarmee de weg naar de liefde van de Vader te openen.’ 

Een stapel betonnen stoepranden gaat dwars doormidden.

"Jezus is eigenlijk degene die ze doormidden slaat om daarmee

de weg naar de liefde van de Vader te openen."

 

(Van ondergetekende: Ik lees in mijn Bijbel dat de Heere Jezus op een hele andere manier de weg tot de Vader heeft ontsloten, namelijk door zijn offer aan het kruis)

 

Buiten loopt Johan Rechterschot uit Wapenveld, die een paar dagen geleden zijn twee zoons genezen zag worden, nadat de evangelist voor hen had gebeden. ‘Satan is verdreven en Nico en Dennis zijn helemaal van hun autisme af’, roept de gelukkige vader.

 

Na Epe verhuist de tent naar Voorthuizen, Doetinchem, Huizen (’t Gooi) en daarna misschien Stadskanaal.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Van de eigen site van stichting "Het Lichtpunt"te Voorthuizen:

Even voorstellen

Stichting 'Het Lichtpunt' is een interkerkelijke stichting sterk gericht op evangelisatie en zending in Nederland, onder leiding van evangelist Bert Bruinekreeft. Wij werken nu 25 jaar op de campings in Voorthuizen en tevens vanaf 1982 via tentcampagnes buiten de campings.

 

Naast deze jaarlijkse tentcampagnes van 5 weken in Voorthuizen, willen wij nu Nederland in trekken en op uitnodiging van gemeentes grote tent-evangelisatiecampagnes houden van 12 dagen (2 weekends).

 

Wij hebben de afgelopen 25 jaren altijd interkerkelijk gewerkt en doen dat ook nu nog altijd. Wij werken ‘s zomers met ca. 100 medewerkers uit verschillende kerken en 11 jaar met Zuid-Afrikaanse studenten van de Universiteit van Potchefstroom uit Zuid-Afrika.

 

Onze roeping

Wij weten ons héél zeker geroepen, sinds ongeveer 2 jaar, om te gaan trekken met onze tenten, en zijn kortgeleden nog weer extra bevestigd, na gebed, door Jona 3:2: ”Maak u op, ga naar Ninevé, de grote stad, en breng haar de prediking, die Ik tot u spreken zal”. Ninevé was een goddeloze stad, evenals ons land, dat zijn Schepper niet meer wil kennen en dienen.

 

Nu is het ons gebed, dat wij in de dorpen en steden, samen met de plaatselijke kerken, de verloren mensen zullen bereiken met het Evangelie van Jezus Christus.

 

Dit willen wij doen met gebruik van onze tenten, om het laagdrempelig te houden voor de van het Evangelie vervreemde Nederlander.

--------------------------------------------------------------------------------------

Ook de volgende berichtgeving vond ik nog op internet,

overgenomen uit het Friesch Dagblad: vrijdag 16 september 2005:

 

Mega-tentcampagne in Dokkum

Dokkum – Een tent met liefst tweeduizend zitplaatsen verrijst volgende week aan de Zuiderschans in Dokkum. Reden: een tiendaagse interkerkelijke evangelisatiecampagne van zeven kerken en gemeenten uit Dokkum. Twaalf samenkomsten, drie kinderfeesten, een 50-plusmiddag, een vrouwenochtend en een zangavond staan op het programma.

 

Donderdagavond in Evangelisch Centrum ‘de Ark’ in Dokkum een grote informatieavond plaats waar vrijwilligers werden bijgepraat.

De campagne wordt van vrijdag 23 september tot en met zondag 2 oktober gehouden. Het is een initiatief van de Interkerkelijke Evangelisatie Commissie (IEC), een samenwerkingsverband van evangelische en reformatorische gemeenten in Dokkum. Zij organiseren onder meer ook de jaarlijkse volkskerstzang.

 

De campagne wordt gehouden in nauwe samenwerking met Stichting Het Lichtpunt in Voorthuizen. Niet te verwarren met de gelijknamige stichting in Kollumerzwaag.

De evangelisatiestichting uit Voorthuizen levert de megatent van 2000 vierkante meter en de faciliteiten. Het is de enige tent in zijn soort en heeft de vorm van een circustent. Al jaren organiseert de stichting tentcampagnes, in het begin voornamelijk op de Veluwe op een camping in Voorthuizen. Nu trekt de stichting het land in met een grote tent, waarbij ze in samenwerking met plaatselijke kerken meerdaagse campagnes houdt. Onlangs was men nog voor tien dagen in Doetinchem.

 

Iedere avond zal evangelist Bert Bruinekreeft de prediking verzorgen. Het IEC is al vanaf maart bezig met de voorbereidingen voor de campagne vertelt voorzitter Ben Buwalda. ,,Met de campagne willen de deelnemende kerken de eenheid als kerken in Dokkum laten zien en gezamenlijk het geloof uitdragen.’’

 

Gekozen is voor tien dagen omdat ze op die manier twee weekeinden meepikken. ,,Dan kunnen mensen wat wennen aan de diensten’’, aldus Buwalda.

Op zondag 25 september is er een gezamenlijke dienst in de tent. De week daarna, zondag 2 oktober, stellen bepaalde deelnemende kerken hun eigen gebouw wel open, maar is er ook de gelegenheid om naar de eigen kerkdiensten te gaan. ,,Sommige kerkleden willen naar hun eigen gebouw. Dat moet ook kunnen vinden we.’’ Vanuit de deelnemende kerken is een muziekcombo samengesteld. De kerken staan om beurten garant voor de organisatie van de samenkomsten.

 

Er staan drie kinderfeesten gepland op 24, 27 en 28 september in een eigen, kleinere tent, die op dezelfde locatie staan. Daarvoor zijn vijftig kinderwerkers actief. In diezelfde tent is doorlopend een expositie (14.00 tot 20.00 uur) te zien rond het thema ‘Schepping’ van de schilder Rienk Douma uit Zwaagwesteinde. Tevens toont hij werken naar aanleiding van de ervaringen van John Bunyan, die jarenlang gevangen zat als christen en daar een boek over schreef.

Bovendien zal er een vrouwenmorgen, een 50-plusmiddag en een korenavond worden gehouden. Op de zangavond (30 september) zal het thema ‘Schepping’ zijn en worden daar speciale liederen rond vertolkt.

 

Samenwerking

De campagne kenmerkt zich, volgens Buwalda, nu al door de enthousiaste samenwerking van de verschillende kerken en gemeenten. ,,Deze samenwerking brengt mensen bij elkaar en door deze campagne te houden wordt gehoopt dat er mensen aangetrokken worden tot het geloof in Jezus Christus.’’

Als spijtig wordt het dan ook door de deelnemende kerken ervaren dat de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens heeft afgezien van deelname. De reden daarvoor is volgens Buwalda dat ze ,,een andere kijk en visie’’ op evangelisatie hebben’’. ,,Helaas doen ze niet mee, maar wij moeten dat respecteren. We hebben er alles aan gedaan om ze te bewegen om tóch mee te doen, maar dat is niet gelukt.’’ Er doen wel protestantse leden uit de IEC op persoonlijke titel mee, zo zegt Buwalda.

 

Bert Muller, voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de PKN-gemeente, licht het besluit toe: ,,De overgrote meerderheid van de Algemene Kerkenraad kan zich niet vinden in de manier waarop de stichting uit Voorthuizen evangeliseert. De nadruk op dat als je geen ‘ja’ zegt tegen Christus, je verloren bent als mens. Die boodschap van, om het zo maar te zeggen, hel en verdoemenis, daar willen wij ons als gemeente niet achter scharen.’’

 

Muller benadrukt dat men elkaars standpunten in deze moet respecteren en vindt het van de kant van de PKN-gemeente ,,ook jammer’’ dat ze niet kunnen meedoen. In de wijkgemeente van Aalsum-Wetsens is wel ruimte gegeven aan de leden om zich in te zetten voor de campagne. ,,Onze PKN-gemeente is veelkleurig van aard, dan kan het zo zijn dat mensen een andere weg kiezen.’’

De deelnemende kerken en gemeenten zijn nu Evangelische Gemeente De Ark, Vrije Baptisten Gemeente Nehemia, de Baptisten Gemeente Dokkum (Stationsweg), de Vergadering van Gelovigen, de Christelijke Gereformeerde Kerk Dokkum, de Christengemeente Filadelfia en de protestantse wijkgemeente van Aalsum-Wetsens, zegt Buwalda.

 

Alleen de deelnemende IEC-kerken aan de campagne wordt om een bijdrage gevraagd.

Het is volgens Buwalda zeker meer dan twintig jaar geleden dat een dergelijke grote evangelisatieactie in Dokkum heeft plaatsgevonden.

Meer dan honderd mensen werken voor en achter de schermen mee aan de tentcampagne. Dat aantal vrijwilligers is nog niet voldoende, zo benadrukt hij. ,,We hebben behoefte aan mensen voor van alles. Van koffiezetters tot mensen die meehelpen met het opbouwen van de tent. Dat moet volgende week eerst gebeuren.’’

---------------------------------------------------------------------------------------

maandag, 26 september 2005 in het Friesch Dagblad

Tentevangelist Bruinekreeft roept in Dokkum op tot wedergeboorte

Kerkganger zijn is niet genoeg’

Dokkum - Trouw de kerkdiensten bezoeken geeft geen zekerheid op een plekje in de hemel. Je moet eerst ‘wedergeboren’ zijn, is de boodschap van evangelist Bert Bruinekreeft. Hij leidt tien dagen lang de grote tentevangelisatie in Dokkum, een initiatief van de Interkerkelijke Evangelisatie Commissie IEC uit Dokkum.

 

Het tobben met de vraag ‘hoe word ik zelf behouden’ is kenmerkend voor het reformatorische geloof van de Veluwe, de streek waar Bruinekreeft woont. Maar volgens de evangelist uit Voorthuizen is voor die vraag niet van belang uit welke geloofsrichting je vandaan komt.

In de grasgroene circustent op het nieuwste bedrijventerrein van Dokkum aan de Zuiderschans zei Bruinekreeft zondagochtend tot zo’n achthonderd tot negenhonderd toehoorders: ,,Door jarenlang in de kerk te zitten, ben je nog geen christen. Wanneer ben je christen? Als je wedergeboren wordt. Als je geboren wordt, ga je leven om dan te sterven. Als je wedergeboren wordt, is het om eeuwig te leven.’’

 

Voor hij zijn preek begint, staan de bij de tentcampagne betrokken leiders van de plaatselijke gemeenten op het podium om elk een zegen te vragen over de diensten. De jongste onder hen, een jongeman van circa twintig jaar, laat in zijn gebed weten dat er dat weekend minimaal vijftig mensen tot geloof gekomen zijn.

,,Jullie allemaal zullen eeuwig leven’’, spreekt Bruinekreeft de tentgangers toe. ,,Maar er zijn twee bestemmingen’’, waarschuwt hij met het oog op de hemel en de hel. ,,Als jullie allemaal wedergeboren zijn, mag je blij zijn’’, vervolgt de evangelist. En hij roert het schuldbesef, de vergeving van God voor de zonden van de mensen en de overgave aan Hem aan.

 

Als de evangelist vraagt of wedergeboren mensen een vinger in de lucht willen steken, gaat hier en daar een wijsvinger omhoog. Een van de bezoekers klimt op verzoek op het podium. ,,Hoe kun je dat nou zeker weten dat je wedergeboren bent?’’, klinkt Bruinekreefts stem in de microfoon. ,,Ik weet niet hoe het werkt, maar ik word geleid door de Heilige Geest’’, antwoordt de vrouw. ,,Als u sterft, waar gaat u heen?’’, gaat de evangelist verder. ,,Naar Jezus.’’ ,,Omdat u zo goed bent?’’ ,,Nee, uit genade’’, reageert ze.

 

Bruinekreeft wil ook een jongere interviewen. ,,Of is het een geloof voor oude mensen?’’ Een jongeman meldt even later dat hij niet in één keer bekeerd is maar dat Jezus hem gered heeft. ,,Zijn je zonden vergeven?’’, vraagt de evangelist. ,,Ja, absoluut.’’

 

Wormen

Dan richt Bruinekreeft zich weer tot de tentgangers: ,,Als u niet wedergeboren bent, staat u straks spiernaakt voor Jezus. Als je niet zeker weet of je wedergeboren bent, wil ik u oproepen echt uw leven aan Jezus te geven. Jezus wil niet dat u naar de hel gaat. Daar zit je eeuwig in de pijn en zul je de wormen door je heen voelen kruipen. Maar het ergste zijn de zelfverwijten.’’

De evangelist vraagt dan de mensen die niet zeker weten of hun zonden vergeven zijn, een vinger op te steken. ,,Hier zijn nog meer mensen die niet gered zijn’’, spoort Bruinekreeft aan als er een enkele hand geheven wordt. ,,Steek je vinger op.’’ Vervolgens bidt hij tot God om overgave van zijn toehoorders.

 

,,In moaie tsjinst, it evangeelje stiet sintraal en it is belangryk om mei-inoar as gemeenten it evangeelje út te dragen’’ (Vertaald uit het Fries: “Een mooie dienst, het evangelie staat centraal, en het is belangrijk om samen als gemeenten het evangelie uit te dragen), is Johnny Sijtsma’s mening. Hij zoekt na afloop van de dienst de buitenlucht op om daarna binnen nog wat na te praten. Sijtsma is lid van de vrije baptistengemeente Nehemia in Dokkum, een gemeente die bij de tentevangelisatie betrokken is. Hij is zeker van plan de komende dagen meer diensten in de tent bij te wonen. De dienst van dinsdagavond over alternatieve geneeswijzen lijkt hem interessant. Zelf wijst hij die methodes af. ,,Jezus is it dy’t genêst’’ (Jezus is het Die geneest), stelt hij. ,,Ik ken minsken dy’t wûnders meimakke ha.’’ (Ik ken mensen die wonderen hebben meegemaakt).

 

Ook Ytsje Deelstra, die gereformeerd kerklid is, heeft van de dienst genoten. Zij is vooral gekomen voor de sfeer en de opwekkingsliederen. ,,Fierders komt de man dy’t preke wol wat bot op ’e hûd. (Verder komt die men, die het Woord brengt wel heel erg indringend over).

Der wurdt sein: as je net leauwe, geane je nei de hel. (Er wordt gezegt: Wanneer je niet gelooft, ga je naar de hel). Dat is wreed. It stiet wol yn de bibel’’, beseft ze. (het staat wel in de Bijbel, beseft ze). Haar echtgenoot denkt er ook zo over. ,,Ik fûn it wat te skerp steld.’’ (Ik vind het wat te scherp gesteld). Niettemin betreurt hij het dat zijn PKN-gemeente, van Dokkum-Aalsum-Wetsens, niet mee wil doen aan de tentcampagne. Reden daarvoor is overigens juist die stelligheid waarmee in de tentcampagne de boodschap van het Evangelie wordt gebracht.

 

De 22-jarige Fokelien Marinus nadert de tent; ze heeft als crècheleidster van de tentcampagne haar taak erop zitten. Afgelopen zaterdag was ze bij de jeugddienst, waarin zo’n honderd jongeren het verhaal over de ‘wijze en dwaze maagden’ hoorden. Fokelien hoopt de komende dagen nog eens een tentdienst te bezoeken. ,,Ik fyn it moai dat minsken dy’t neat fan God witte, Him sa kennen leare.’’ (Ik vind het fijn, dat mensen die niets van God weten, Hem op deze manier leren kennen).

--------------------------------------------------------------------------------------

Tot zover wat ik op internet vond over deze organisatie. In de volgende delen van dit artikel wil ik graag met u nagaan wat de Bijbel over dit onderwerp zegt. De organisatie van deze genezingsdiensten claimt de leiding van de Heere in deze diensten. We willen trachten te ontdekken aan de hand van het Woord, of dat inderdaad het geval is, en zo niet, dan is er een "andere god", met een "andere geest" bezig. Om dit te kunnen onderscheiden is het nodig dat we het Woord openen, om te zien wat God ons over de tekenen en wonderen en genezingen te vertellen heeft.

 

Ik wil u vragen deze stukken met een "open mind" te lezen. Laten we zonder van te voren onze mening te hebben vastgelegd, ontdekken wat Gods Woord ons in dezen te zeggen heeft. Want dit onderwerp is in vele gemeenten tegenwoordig zeer aktueel. Maar zijn deze dingen wel zoals de Heere dit echt wil, en zoals de Heere ze werkelijk heeft bedoeld? Zijn deze dingen werkelijk naar Gods wil, of heeft een groep mensen van enkele te pas en te onpas bijeengeraapte teksten hun "bediening" gemaakt? Om hier een gefundeerd antwoord op te krijgen zullen we samen het Woord moeten openen.

 

Deel 2 volgt DV

Bert Boersma mei 2008, boersmabpost@kpnmail.nl

 

 

De Leugen regeert......(deel 2)

 

Wat zegt de Bijbel over Wonderen en Tekenen?

De volgende acht pagina's (waarvan dit tweede deel er vier bevatten) van dit artikel gaan over alle teksten, die ik over wonderen en tekenen in de concordantie van de Staten Vertaling heb gevonden. Wanneer u de teksten in hun verband, in hun context leest, dan is het zeer duidelijk voor

wie de wonderen en tekenen bestemd waren, en wie ze mochten zien. Hopelijk geeft dit artikel enig licht op een zeer onbegrepen onderwerp heden ten dage. Het zijn nogal veel teksten om door te nemen, toch is het belangrijk om ze door te nemen, want alleen dat geeft een beeld wat de Bijbel over dit onderwerp zegt. En dát is toch het enige waardoor we onze mening over dit onderwerp kunnen vormen. Het is niet van belang wat mensen ervan denken. Uit de teksten blijkt, dat het Gods wonderen zijn, die gedaan werden ten dienste van Zijn volk Israël. Om te verduidelijken dat ze speciaal voor Israël gedaan werden, heb ik die gedeelten blauw gemaakt.

 

Exodus 3:20

 • Want Ik zal Mijn hand uitstrekken, en Egypte slaan met al Mijn wonderen, die Ik in het midden van hetzelve doen zal; daarna zal hij ulieden (Het volk Israël) laten vertrekken.

Exodus 4:9

 • En het zal geschieden, zo zij ook deze twee tekenen niet geloven, noch naar uw stem horen, zo neem van de wateren der rivier, en giet ze op het droge; zo zullen de wateren, die gij uit de rivier zult nemen, diezelve zullen tot bloed worden op het droge.”

Exodus 4:17

 • Neem dan dezen staf in uw hand, waarmede gij die tekenen doen zult.”

Exodus 4:21

 • En de HEERE zeide tot Mozes: Terwijl gij heen trekt, om weder in Egypte te keren, zie toe, dat gij al de wonderen doet voor Farao, die Ik in uw hand gesteld heb; doch Ik zal zijn hart verstokken, dat hij het volk niet zal laten gaan.”

Exodus 4:28

 • En Mozes gaf Aäron te kennen al de woorden des HEEREN, Die hem gezonden had, en al de tekenen, die Hij hem bevolen had.”

Exodus 4:30

 • En Aäron sprak al de woorden, die de HEERE tot Mozes gesproken had; en hij deed de tekenenvoor de ogen des volks.”

Exodus 7:3

 • Doch Ik zal Farao's hart verharden; en Ik zal Mijn tekenen en Mijnwonderheden in Egypteland vermenigvuldigen.”

Exodus 10:1

 • Daarna zeide de HEERE tot Mozes: Ga in tot Farao; want Ik heb zijn hart verzwaard, ook het hart zijner knechten, opdat Ik deze Mijn tekenenin het midden van hen zette;”

Exodus 10:2

 • En opdat gij voor de oren uwer kinderen en uwer kindskinderen moogt vertellen, wat Ik in Egypte uitgericht heb, en Mijn tekenen, die Ik onder hen gesteld heb; opdat gijlieden weet, dat Ik de HEERE ben.”

Exodus 11:9

 • De HEERE dan had tot Mozes gesproken: Farao zal naar ulieden niet horen, opdat Mijn wonderen in Egypteland vermenigvuldigd worden.”

Exodus 11:10

 • En Mozes en Aäron hebben al deze wonderen gedaan voor Farao's aangezicht; doch de HEERE verhardde Farao's hart, dat hij de kinderen Israëls uit zijn land niet trekken liet.”

Exodus 34:10

 • Toen zeide Hij: Zie, Ik maak een verbond; voor uw ganse volk zal Ik wonderen doen, die niet geschapen zijn op de ganse aarde, noch onder enige volken; alzo dat dit ganse volk, in welks midden gij zijt, des HEEREN werk zien zal, dat het schrikkelijk is, hetwelk Ik met u doe.”

 

Het Werk des Heeren betrof uitsluitend het werk ten dienste van Zijn geliefde, dat is Zijn volk Israël.

Numeri 2:2

 • De kinderen Israëls zullen zich legeren, een ieder onder zijn banier, naar de tekenen van het huis hunner vaderen; rondom tegenover de tent der samenkomst zullen zij zich legeren.”

Numeri 14:11

 • En de HEERE zeide tot Mozes: Hoe lang zal mij dit volk tergen? En hoe lang zullen zij aan Mij niet geloven, door alle tekenen, die Ik in het midden van hen gedaan heb?”

Numeri 14:22

 • Want al de mannen, die gezien hebben Mijn heerlijkheid, en Mijn tekenen, die Ik in Egypte en in de woestijn gedaan heb, en Mij nu tienmaal verzocht hebben, en Mijner stem niet zijn gehoorzaam geweest;

Deuteronomium 4:34

 • Of God verzocht heeft te gaan, om Zich een volk uit het midden eens volks aan te nemen, door verzoekingen, door tekenen, en door wonderen, en door strijd, en door een sterke hand, en door een uitgestrekten arm, en met grote verschrikkingen; naar al hetgeen de HEERE, uw God, ulieden voor uw ogen in Egypte gedaan heeft?”

Deuteronomium 6:22

 • En de HEERE gaf tekenen, en grote en kwade wonderen, in Egypte, aan Farao en aan zijn ganse huis, voor onze ogen;”

Deuteronomium 7:19

 • De grote verzoekingen, die uw ogen gezien hebben, en de tekenen, en de wonderen, en de sterke hand, en den uitgestrekten arm, door welken u de HEERE, uw God, heeft uitgevoerd; alzo zal de HEERE, uw God, doen aan alle volken, voor welker aangezicht gij vreest.”

Deuteronomium 11:3

 • Daartoe Zijn tekenen en Zijn daden, die Hij in het midden van Egypte gedaan heeft, aan Farao, den koning van Egypte, en aan zijn ganse land;”

Deuteronomium 26:8

 • En de HEERE voerde ons uit Egypte, door een sterke hand, en door een uitgestrekten arm, en door groten schrik, en door tekenen, en door wonderen.”

Deuteronomium 29:3

 • De grote verzoekingen, die uw ogen gezien hebben, diezelve tekenen en grote wonderen.”

Deuteronomium 34:11

 • In al de tekenen en de wonderen, waartoe hem de HEERE gezonden heeft, om die in Egypteland te doen aan Farao, en aan al zijn knechten, en aan al zijn land;”

Jozua 24:17

 • Want de HEERE is onze God; Hij is het, Die ons en onze vaderen uit het land van Egypte, uit het diensthuis heeft opgebracht, en Die deze grote tekenenvoor onze ogen gedaan heeft, en ons bewaard heeft op al den weg, door welken wij getogen zijn, en onder alle volken, door welker midden wij getrokken zijn.”

Richteren 6:13

 • Maar Gideon zeide tot Hem: Och, mijn Heer! zo de HEERE met ons is, waarom is ons dan dit alles wedervaren? en waar zijn al Zijn wonderen, die onze vaders ons verteld hebben, zeggende: Heeft ons de HEERE niet uit Egypte opgevoerd? Doch nu heeft ons de HEERE verlaten, en heeft ons in der Midianieten hand gegeven.”

1 Samuël 10:7

 • En het zal geschieden, als u deze tekenen zullen komen, doe gij, wat uw hand vinden zal, want God zal met u zijn.”

1 Samuël 10:9

 • Het geschiedde nu, toen hij zijn schouder keerde, om van Samuël te gaan, veranderde God hem het hart in een ander; en al die tekenen kwamen ten zelven dage.”

Nehemia 9:10

 • En Gij hebt tekenen en wonderen gedaan aan Farao, en aan al zijn knechten, en aan al het volk zijns lands; want Gij wist, dat zij trotselijk tegen hen handelden; en Gij hebt U een Naam gemaakt, als het is te dezen dage.”

Nehemia 9:17

 • En zij hebben geweigerd te horen, en niet gedacht aan Uw wonderen, die Gij bij hen gedaan had, en hebben hun nek verhard, en in hun wederspannigheid een hoofd gesteld, om weder te keren tot hun dienstbaarheid. Doch Gij, een God van vergevingen, genadig en barmhartig, lankmoedig, en groot van weldadigheid, hebt hen evenwel niet verlaten.”

Job 5:9

 • Die grote dingen doet, die men niet doorzoeken kan; wonderen, die men niet tellen kan;”

Job 9:10

 • Die grote dingen doet, die men niet doorzoeken kan; en wonderen, die men niet tellen kan.”

Job 37:14

 • Neem dit, o Job, ter ore; sta, en aanmerk de wonderen Gods.”

Psalm 9:2

 • Ik zal den HEERE loven met mijn ganse hart; ik zal al Uw wonderen vertellen.”

Psalm 26:7

 • Om te doen horen de stem des lofs, en om te vertellen al Uw wonderen.”

Psalm 40:6

 • Gij, o HEERE, mijn God! hebt Uw wonderen en Uw gedachten aan ons vele gemaakt, men kan ze niet in orde bij U verhalen; zal ik ze verkondigen en uitspreken, zo zijn zij menigvuldiger dan dat ik ze zou kunnen vertellen.”

Psalm 65:9

 • En die op de einden wonen, vrezen voor Uw tekenen; Gij doet de uitgangen des morgens en des avonds juichen.”

Psalm 71:17

 • O God! Gij hebt mij geleerd van mijn jeugd aan, en tot nog toe verkondig ik Uw wonderen.”

Psalmen 72:18

 • Geloofd zij de HEERE God, de God Israëls, Die alleen wonderen doet.”

Psalm 75:2

 • Wij loven U, o God! wij loven, dat Uw Naam nabij is; men vertelt Uw wonderen.”

Psalm 77:12

 • Ik zal de daden des HEEREN gedenken; ja, ik zal gedenken Uw wonderen van ouds her;”

Psalm 78:4

 • Wij zullen het niet verbergen voor hun kinderen, voor het navolgende geslacht, vertellende de loffelijkheden des HEEREN, en Zijn sterkheid, en Zijn wonderen, die Hij gedaan heeft.”

Psalm 78:11

 • En zij vergaten Zijn daden, en Zijn wonderen, die Hij hun had doen zien.”

Psalm 78:32

 • Boven dit alles zondigden zij nog, en geloofden niet, door Zijn wonderen.”

Psalm 78:43

 • Hoe Hij Zijn tekenen stelde in Egypte, en Zijn wonderheden in het veld van Zoan;

Psalm 88:13

 • Zullen Uw wonderen bekend worden in de duisternis, en Uw gerechtigheid in het land der vergetelheid?”

Psalm 89:6

 • Dies loven de hemelen Uw wonderen, o HEERE! ook is Uw getrouwheid in de gemeente der heiligen.”

Psalm 96:3

 • Vertelt onder de heidenen Zijn eer, onder alle volken Zijn wonderen.”

Psalm 98:1

 • Een psalm. Zingt den HEERE een nieuw lied; want Hij heeft wonderen gedaan; Zijn rechterhand, en de arm Zijner heiligheid, heeft Hem heil gegeven.”

Psalm 105:2

 • Zingt Hem, psalmzingt Hem, spreekt aandachtelijk van al Zijn wonderen.”

Psalm 105:5

 • Gedenkt Zijner wonderen, die Hij gedaan heeft, Zijner wondertekenen, en der oordelen Zijns monds.”

Psalm 105:27

 • Zij deden onder hen de bevelen Zijner tekenen, en de wonderwerken in het land van Cham.

Psalm 106:7

 • Onze vaders in Egypte hebben niet gelet op Uw wonderen; zij zijn der menigte Uwer goedertierenheid niet gedachtig geweest; maar zij waren wederspannig aan de zee, bij de Schelfzee.”

Psalm 111:4

 • Zain. Hij heeft Zijn wonderen een gedachtenis gemaakt; Cheth. de HEERE is genadig en barmhartig.”

Psalm 119:18

 • Ontdek mijn ogen, dat ik aanschouwe de wonderen van Uw wet. (Aan wie was de wet gegeven?)”

Psalm 119:27

 • Geef mij den weg Uwer bevelen te verstaan, opdat ik Uw wonderen betrachte.”

Psalm 135:9

 • Hij zond tekenen en wonderen in het midden van u, o Egypte! tegen Farao en tegen al zijn knechten.”

Psalm 136:4

 • Dien, Die alleen grote wonderen doet; want Zijn goedertierenheid is in der eeuwigheid.”Ja, het zijn er nogal wat teksten, maar wanneer we onze gedachten en mening over dit onderwerp willen "gronden", kan dat alleen maar door het Woord tot ons te nemen, en alles dienaangaande uit Gods Woord te lezen, zodat er geen misverstand kan ontstaan. Laten we daarom het Woord laten spreken.

Tot zover deel 2, in deel drie gaan we door met de rest van de teksten, en dan zien we ook wat het Nieuwe Testament over tekenen en wonderen zegt.

Misschien ten overvloede nog gezegd, dat ik altijd open sta voor op het Woord gegrond commentaar of opmerkingen.

Deel 3 volgt DV

Bert Boersma mei 2008 boersmabpost@kpnmail.nl

 

 

De Leugen regeert..............(deel 3)

 

Vervolg wat zegt de Bijbel over Wonderen en Tekenen:

Voor we verder gaan met de bijbelteksten over wonderen en tekenen. wil ik het volgende met u delen. Deze week kreeg ik een uitnodiging van een voorganger van een PKN gemeente in een grote stad in Friesland met de volgende inhoud:

ontvangen mail:

"In onze stad – en daarbuiten – loopt een aantal mensen rond die verlangen naar meer gezamenlijk gebed. Ze verlangen naar gezamenlijk gebed, naar Jezus, naar éénheid onder Christenen. Ze verlangen naar doorbraken van Gods Koninkrijk in onze stad, in onze provincie, in ons land, in kerken en gemeenten.Ze verlangen naar harten die zich uitstrekken naar God, en zich willen laten vullen met de volheid van Zijn Geest. Er zijn er die daar al jaren naar verlangen en al jaren om bidden. Sommigen maken deel uit van één of meerdere gebedsgroepen."

Een aantal van hen heeft ook een groeiend verlangen naar “24-7-gebed” en naar een “Huis van Gebed” : een plek waar christenen van allerlei pluimage, allerlei kerken en gemeenten etc., jong en oud, elkaar kunnen ontmoeten, elkaar kunnen bemoedigen, samen kunnen bidden, praten, lachen, huilen, gemeenschap kunnen hebben met elkaar en met God….”

 

En de mail vervolgt verder: “In het zeer inspirerende boek “Dag en nacht roepen zij tot God” (Pete Greig & Dave Roberts) lezen we: “Bidden zonder ophouden, vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week, in een aparte ruimte, waar bidders elkaar aflossen in beurten van een uur of meer. Dat is het 24-7-gebed. Overal ter wereld – van communistisch China tot kapitalistisch Amerika – worden onconventionele gebedsruimtes ingericht , waar jonge en ook oudere mensen dag en nacht roepen tot God. Ze komen uit het Leger des Heils, gemeenten van punkers, deftige Anglicaners of van de straat. De gebedsruimten staat met elkaar in contact via het internet, waardoor het 24-7-gebed de wereld omspant. Verhalen flitsen over en weer. Eerlijke verhalen over pijn en tegenslag, over bemoediging en wonderen.”

Tot zover een gedeelte van de mail, die ik kreeg. Misschien denkt zo op het oog, hier is niets mis mee. Ik ben overtuigd van de goede bedoelingen van deze mensen, en toch is er veel mis mee.

Mijn antwoord op deze mail was:

"Het klinkt goed, maar ik heb mijn twijfels. Waar verlangt men naar? Ik heb geleerd in mijn leven, dat we op het geestelijk gebied veel dingen graag wensen, of graag anders zouden willen zien, en zijn dan snel geneigd te denken dat God dat ook zo wil. En dan is de vraag: wil God dat ook echt? Natuurlijk heeft iedereen die God van harte liefheeft het verlangen dat alle mensen datzelfde zouden hebben, en in Gods wegen zouden gaan wandelen.

Dan komt de vraag: Hoe kunnen wij in Gods wegen wandelen? Hoe weten we dat wij wandelen in Zijn wegen? Dat kan alleen door met veel liefde Zijn Woord tot ons te nemen. Leren uit Zijn Woord! En dát is nou net wat er veelal niet gebeurd! Is er bij u in de gemeente nog een bijbelstudie-groep? Heeft men het verlangen om samen het Woord te openen om te ontdekken wat Gods wil voor ons leven is, en om te leren ontdekken, wat Hij in grote liefde aan ons heeft geschreven? Is die liefde tot de Waarheid nog aanwezig?

Hoe kunnen wij bidden, zonder kennis te hebben van Zijn Woord? Ik bedoel eigenlijk: Hoe kunnen wij bidden naar Gods wil, zonder Zijn bedoeling met deze wereld te kennen? Dan zou het wel eens zo kunnen zijn, dat wij regelrecht tegen Gods Woord in bidden. Dan bidden wij een gebed naar de mens. Dit gevaar is echt levensgroot.

Ik zal een voorbeeld noemen: In het Woord staat:

 • dat de wetsverachting zal toenemen,
 • dat de liefde zal verkillen,
 • dat HET geloof bijna niet meer gevonden zal worden,
 • dat men zich naar eigen begeerte leraars zal bijeenhalen, enz, enz.

Deze dingen zien we allemaal gebeuren. Het hoort ontegenzeggelijk bij de tekenen van de tijd. Ik geloof (naar het Woord) dat deze dingen alleen maar erger worden, naarmate de tijd vordert, en naarmate satan weet dat hij nog weinig tijd heeft. Het is de weg die de wereld zal gaan onder leiding van de "overste van deze wereld", dat is satan volgens Gods Woord. God laat dat allemaal toe, TOTDAT.........................

Wanneer we weten op het grond van het Woord dat deze dingen moeten gebeuren, hoe kunnen wij dan (tegen beter weten in) bidden dat alles beter zal worden? Er is volgens mij maar één weg: Omgang hebben met het Woord, daardoor kennis krijgen van het Woord, en (met alle lek en gebrek) leren wandelen naar Zijn Woord. En natuurlijk hoort daar ook gebed bij, maar dan leren wij ook bidden naar Zijn Woord.

Wanneer we nog niet weten wat de Heere precies van ons wil, is het juist bitter hard nodig ombijbelstudiete doen. Wanneer we dat met een open hart doen, komen we erachter watGod wil! De enigemogelijkheid om samente komen om Gods leiding te leren kennen,Gods wijsheid te ontdekken, is door te lezen in de openbaring, die Hij in Zijn Woord heeft gegeven.

Moeten wij God ónzeverlangens voorleggen? Kunnen wij God in één of andere richting dwingen? We hoeven niet uit te zien naar hoe en wat God zal antwoorden, lieve mensen, Hij heeft ons alles in Zijn Woord reeds meegedeeld. Hij wil dat we dat Woord, en daardoor Hem en Zijn wil leren kennen.

Ik meen oprecht wat ik hierboven heb geschreven. Want wanneer we zonder gedegen bijbelkennis aan de slag gaan, is het gevaar levensgroot dat we naar onze eigen verlangens gaan bidden, in de veronderstelling dat het naar Gods wil is, maar juist dan ligt het gevaar op de loer, dat Gods tegenstander zijn kans ziet, en ons dingen influistert, waar we ons mee gaan bezighouden. De satan vind alles goed, als we ons maar niet gaan bezighouden met Gods Woord, want dán komen we achter de Waarheid.

N.B. Misschien krijg ik nog eens een uitnodiging om samen bijbelstudie te doen?"

Tot zover de mail-wisseling.

 

Waarom ik u hiervan deelgenoot maak? Beste lezers, ik wil hiermee zo graag duidelijk maken, hoe belangrijk het is om te weten wat in Gods Woord staat. Hoe kunnen we anders onderscheiden, alles, wat er vandaag de dag op ons af komt? En dat onderscheiden is letterlijk van levensbelang. Er staat niet voor niets geschreven dat we geen deel moeten hebben aan de onvruchtbare werken der duisternis, maar ontmaskert ze veeleer." (Efeze 5:11). En wanneer u werkelijk met Gods Woord aan de slag gaat, dan zult u merken, dat satan zich momenteel voordoet als een engel des lichts, vaak met mooie maskers. Maar door de kennis van Gods Woord zullen we in staat zijn de Waarheid in het licht te stellen.

Daarom gaan we weer aan de slag met ons onderwerp, en gaan we onderzoeken wat Gods Woord zegt over wonderen en tekenen:

Jesaja 8:18

 • Ziet, ik en de kinderen, die mij de HEERE gegeven heeft, zijn tot tekenen en tot wonderenin Israël, van den HEERE der heirscharen, Die op den berg Sion woont.”

Jeremia 10:2

 • Zo zegt de HEERE: Leert den weg der heidenen niet, en ontzet u niet voor de tekenen des hemels, dewijl zich de heidenen voor dezelve ontzetten.”

Jeremia 21:2

 • Vraag toch den HEERE voor ons, want Nebukadnezar, de koning van Babel, strijdt tegen ons; misschien zal de HEERE met ons doen naar al Zijn wonderen, dat hij van ons optrekke.”

Jeremia 32:20

 • Gij, Die tekenen en wonderen gesteld hebt in Egypteland, tot op dezen dag, zo in Israël, als onder andere mensen, en hebt U een Naam gemaakt, als Hij is te dezen dage!”

Jeremia 32:21

 • En hebt Uw volk Israël uit Egypteland uitgevoerd, door tekenen en door wonderen, en door een sterke hand, en door een uitgestrekten arm, en door grote verschrikking.”

Daniël 4:2

 • Het behaagt mij te verkondigen de tekenen en wonderen, die de allerhoogste God aan mij gedaan heeft. (ten dienste van Israël)”

Daniël 4:3

 • Hoe groot zijn Zijn tekenen! en hoe machtig Zijn wonderen! Zijn Rijk is een eeuwig Rijk, en Zijn heerschappij is van geslacht tot geslacht.”

Daniël 6:28

 • Hij verlost en redt, en Hij doet tekenen en wonderen in den hemel en op deaarde; Die heeft Daniël uit het geweld der leeuwen verlost.”

Daniël 12:6

 • En hij zeide tot den Man, bekleed met linnen, Die boven op het water der rivier was: Tot hoe lang zal het zijn, dat er een einde van deze wonderen zal wezen?”

Micha 7:15

 • Ik zal haar wonderen doen zien, als in de dagen, toen gij uit Egypteland uittoogt.”Tot zover de teksten over dit onderwerp uit het Oude Testament, we gaan nu kijken wat het Nieuwe Testament ons over tekenen en wonderen, waar natuurlijk ook genezingen bij behoren, ons te zeggen heeft:

Mattheüs 16:3

 • En des morgens: Heden onweder; want de hemel is droevig rood. Gij geveinsden! het aanschijn des hemels weet gij wel te onderscheiden, en kunt gij de tekenen der tijden niet onderscheiden?

Marcus 13:22

 • Want er zullen valse christussen, en valse profeten opstaan, en zullen tekenen en wonderen (=valse)doen, om te verleiden, indien het mogelijk ware, ook de uitverkorenen.

Marcus 16:17

 • En degenen, die geloofd zullen hebben, zullen deze tekenen volgen: in Mijn Naam zullen zij duivelen uitwerpen; met nieuwe tongen zullen zij spreken.”

Marcus 16:20

 • En zij, uitgegaan zijnde, predikten overal, en de Heere wrocht mede, en bevestigde het Woord door tekenen, die daarop volgden. Amen.”

Lukas 21:11

 • En er zullen grote aardbevingen wezen in verscheidene plaatsen, en hongersnoden, en pestilentiën; er zullen ook schrikkelijke dingen, en grote tekenen van den hemel geschieden. (De Heere spreekt hier over de tijd van grote verdrukking voor Israël, die vooraf gaat aan Zijn komst in heerlijkheid.)”

Lukas 21:25

 • En er zullen tekenen zijn in de zon, en maan, en sterren, en op de aarde benauwdheid der volken met twijfelmoedigheid, als de zee en watergolven groot geluid zullen geven;”

Johannes 2:11

 • Dit beginsel der tekenen heeft Jezus gedaan te Kana in Galilea, en heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem.”

Johannes 2:23

 • En als Hij te Jeruzalem was, op het pascha, in het feest, geloofden velen in Zijn Naam, ziende Zijn tekenen, die Hij deed.”

Johannes 3:2

 • Deze kwam des nachts tot Jezus, en zeide tot Hem: Rabbi, wij weten, dat Gij zijt een Leraar van God gekomen; want niemand kan deze tekenen doen, die Gij doet, zo God met hem niet is.”

Johannes 4:48

 • Jezus dan zeide tot hem: Tenzij dat gijlieden (=Israël) tekenen en wonderen ziet, zo zult gij niet geloven.”

Johannes 6:2

 • En Hem volgde een grote schare, omdat zijZijn tekenen zagen, die Hij deed aan de kranken.”

Johannes 6:26

 • Jezus antwoordde hun en zeide: Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: gij zoekt Mij, niet omdat gij tekenen gezien hebt, maar omdat gij van de broden gegeten hebt, en verzadigd zijt.”

Johannes 7:31

 • En velen uit de schare geloofden in Hem, en zeiden: Wanneer de Christus zal gekomen zijn, zal Hij ook meer tekenen doen dan die, welke Deze gedaan heeft? (Het volk wist dat de tekenen en wonderen hoorden bij de komende Messias)”

Johannes 9:16

 • Sommigen dan uit de Farizeeën zeiden: Deze Mens is van God niet, want Hij houdt den sabbat niet. Anderen zeiden: Hoe kan een mens, die een zondaar is, zulke tekenen doen? En er was tweedracht onder hen.”

Johannes 11:47

 • De overpriesters dan en de Farizeeën vergaderden den raad, en zeiden: Wat zullen wij doen? want deze Mens doet vele tekenen (Daardoor zouden de Joden misschien herkennen wie Jezus werkelijk was, en als de menigte Hem zouden geloven, dan zou hun eigen invloed en macht minder worden).”

Johannes 12:37

 • En hoewel Hij zovele tekenenvoor hen gedaan had, nochtans geloofden zij in Hem niet;”

Johannes 20:30

 • Jezus dan heeft nog wel vele andere tekenenin de tegenwoordigheid Zijner discipelen gedaan, die niet zijn geschreven in dit boek;”

Handelingen 2:19

 • En Ik zal wonderen geven in den hemel boven, en tekenen op de aarde beneden, bloed en vuur, en rookdamp. (bij de komst van Christus voor Zijn volk Israël).”

Handelingen 2:22

 • Gij Israëlietische mannen, hoort deze woorden: Jezus den Nazarener, een Man van God, onder ulieden betoond door krachten, en wonderen, en tekenen, die God door Hem gedaan heeft, in het midden van u, (= te midden van het volk Israël), gelijk ook gijzelven weet;”

Handelingen 2:43

 • En een vreze kwam over alle ziel; en vele wonderen en tekenen geschiedden door de apostelen.”

Want door hen waren de tekenen en wonderen voor het volk Israël:

 • Hand. 2:14 “Gij Joden en allen, die te Jeruzalem woonachtig zijt”
 • Hand. 2:22 “mannen van Israël”
 • Hand. 2:29 “mannen broeders”
 • Hand. 2:36 “het ganse huis Israëls”

Handelingen 4:30

 • Daarin, dat Gij Uw hand uitstrekt tot genezing, en dat tekenen en wonderen geschieden door den Naam van Uw heilig Kind Jezus.”

Handelingen 5:12

 • En door de handen der apostelen geschiedden vele tekenen en wonderenonder het volk; en zij waren allen eendrachtelijk in het voorhof van Salomo. (In de tempel)”

Handelingen 6:8

 • En Stefanus, vol van geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenenonder het volk.”

Handelingen 7:36

 • Deze heeft hen uitgeleid, doende wonderen en tekenen in het land van Egypte, en in de Rode zee, en in de woestijn, veertig jaren.”

Handelingen 8:6

 • En de scharen hielden zich eendrachtelijk aan hetgeen van Filippus gezegd werd, dewijl zij hoorden en zagen de tekenen, die hij deed.”

Handelingen 8:13

 • En Simon geloofde ook zelf, en gedoopt zijnde, bleef gedurig bij Filippus; en ziende de tekenen en grote krachten, die er geschiedden, ontzette hij zich.”

Handelingen 14:3

 • Zij verkeerden dan aldaar een langen tijd, vrijmoediglijk sprekende in den Heere, Die getuigenis gaf aan het Woord Zijner genade, en gaf, dat tekenen en wonderen geschiedden door hun handen.”

Handelingen 15:12

 • En al de menigte zweeg stil, en zij hoorden Barnabas en Paulus verhalen, wat grote tekenen en wonderen God door hen onder de heidenen gedaan had.” (Deze tekst komen we uitvoerig op terug)

Romeinen 15:19

 • Door kracht van tekenen en wonderheden, en door de kracht van den Geest Gods, zodat ik, van Jeruzalem af, en rondom, tot Illyrikum toe, het Evangelie van Christus vervuld heb.”

2 Korinthiërs 12:12

 • De merktekenen van een apostel zijn onder u betoond in alle lijdzaamheid, met tekenen, en wonderen, en krachten. (Hoeveel apostelen waren er door de Heere zelf aangesteld?)”

2 Tessalonicensen 2:9

 • Hem, zeg ik, wiens toekomst is naar de werking des satans, in alle kracht, en tekenen, en wonderender leugen;”

Hebreeën 2:4

 • God bovendien mede getuigende door tekenen, en wonderen, en menigerlei krachten en bedelingen des Heiligen Geestes, naar Zijn wil.”

Openbaring 13:13

 • En het doet grote tekenen, zodat het ook vuur uit den hemel doet afkomen op de aarde, voor de mensen.”

Openbaring 13:14

 • En verleidt degenen, die op de aarde wonen, door de tekenen,(valse) die aan hetzelve toe doen gegeven zijn in de tegenwoordigheid van het beest; zeggende tot degenen, die op de aarde wonen, dat zij het beest, dat de wond des zwaards had, en weder leefde, een beeld zouden maken.”

Openbaring 16:14

 • Want het zijn geesten der duivelen, en zij doen tekenen, (VALSE)welke uitgaan tot de koningen der aarde en der gehele wereld, om die te vergaderen tot den krijg van dien groten dag des almachtigen Gods.

Tot zover deel 3, en tot zover de teksten uit de Bijbel, die handelen over tekenen en wonderen. In de volgende delen gaan we uitvoerig op dit alles in.

Misschien ten overvloede nog gezegd, dat ik altijd open sta voor op het Woord gegrond commentaar of opmerkingen.

Deel 4 volgt DV

Bert Boersma mei 2008 boersmabpost@kpnmail.nl 

De Leugen regeert..............(deel 4)

 

Vervolg wat zegt de Bijbel over Wonderen en Tekenen:

De conclusie, die we na het lezen van alle teksten over wonderen en tekenen uit Gods Woord mogen trekken is:

Alle teksten die in de bijbel voorkomen, waar het over wonderen en tekenen gaat, gaan deze wonderen en tekenen van de Heere zelf uit. Het zijn de wonderen en tekenen van de Heere zelf, het zijn ZIJN wonderen en tekenen. Behalve als de na-aper van God ook wonderen en tekenen doet, maar dezen zijn vals, en alleen bedoeld om de mensen te verleiden.

Alle beschreven wonderen en tekenen werden gedaan in verband met het volk Israël. Anders gezegd, de wonderen en teken hoorden bij dat volk. De Heere zei:

 • "Zie, Ik maak een verbond; voor uw ganse volk zal Ik wonderen doen, die niet geschapen zijn op de ganse aarde, noch onder enige volken; alzo dat dit ganse volk, in welks midden gij zijt, des HEEREN werk zien zal, dat het schrikkelijk is, hetwelk Ik met u doe."

De Heere maakte zich aan Zijn volk bekend door tekenen en wonderen. En hij verzamelde voor Zich een volk door teken en wonderen:

 • "om Zich een volk uit het midden eens volks aan te nemen, door verzoekingen, door tekenen, en door wonderen, .........

Reeds vanaf Egypte was de Heere bij Zijn volk aanwezig door tekenen en wonderen. De Heere, Zijn volk én tekenen en wonderen zijn eigenlijk een onafscheidelijk drietal.

De Heere wilde toen in Egypte al aan de wereld laten zien dat het volk Israël Zijn volk was. En dat Hij HEERE was van dat volk:

 • "En Gij hebt tekenen en wonderen gedaan aan Farao, en aan al zijn knechten, en aan al het volk zijns lands; want Gij wist, dat zij trotselijk tegen hen handelden; en Gij hebt U een Naam gemaakt, als het is te dezen dage."

Dat de tekenen en wonderen betemd waren voor de Zijnen, voor het volk Israël, blijkt uit alle bovenstaande, in de delen 2 en 3 behandelde teksten.We zouden nog terugkomen op de tekst Handelingen 15:12:

 • "En al de menigte zweeg stil, en zij hoorden Barnabas en Paulus verhalen, wat grote tekenen en wonderen God door hen onder de heidenen gedaan had."

Deze tekst lijkt te zeggen, dat ook onder de heidenen wonderen en tekenen voorkwamen, maar we lezen, dat het als een bijzonderheid verteld werd door Barnabas en Paulus. De wonderen geschieden inderdaad onder de heidenen, maar al de toenmalige heidenen die tot geloof gekomen waren, hadden deel gekregen aan de edele olijf, waren daardoor geënt op de edele olijf. Hadden door die enting deel aan de zegeningen van Israël. We lezen dat duidelijk in Rom 11:13-24:

 • "Ik spreek tot u, heidenen. Juist omdat ik apostel der heidenen ben, acht ik dit de heerlijkheid van mijn bediening, dat ik zo mogelijk de naijver van mijn vlees (en bloed) (= Israël) mocht opwekken, en enigen uit hen behouden. Want, indien hun (Israël) verwerping de verzoening der wereld is, wat zal hun aanneming anders wezen dan leven uit de doden? Zijn de eerstelingen heilig, dan ook het deeg, en is de wortel heilig, dan ook de takken. Indien nu enkele van de takken (= enkelen van Israël) weggebroken zijn en gij ( = gelovige uit de heidenen) als wilde loot daartussen geënt zijt en aan de saprijke wortel van de olijf deel hebt gekregen, beroem u dan niet tegen de takken! Indien gij u ertegen beroemt – niet gíj draagt de wortel, maar de wortel ú. Gij zult dan zeggen: er zijn takken weggebroken, opdat ik als loot geënt zou worden. Goed! Zij zijn om hun ongeloof weggebroken en gij staat door het geloof. Wees niet hoogmoedig, maar vrees! Want indien God de natuurlijke takken niet gespaard heeft, Hij zal ook u niet sparen. Let dan op de goedertierenheid Gods en zijn gestrengheid: over de gevallenen gestrengheid, maar over u goedertierenheid Gods, indien gij bij de goedertierenheid blijft; anders zult ook gij weggekapt worden. Maar ook zij zullen, wanneer zij niet bij hun ongeloof blijven, weder geënt worden; God is immers bij machte hen opnieuw te enten. Want indien gij uit de wilde olijf, waartoe gij naar uw natuur behoort, weggekapt en tegen uw natuur op de edele olijf geënt zijt, hoeveel te meer zullen dezen, naar hun natuur, op hun eigen olijf geënt worden."

In Rom 11:22 lazen we dat de gelovige uit de heidenen van de edele olijf "weggekapt" kunnen worden. Dus de "enting" van de tot geloof gekomen heiden was voorwaardelijk. Dit betekent, dat ze weggekapt kunnen worden van de saprijke wortel van de edele olijf, dat ze weggekapt konden worden van de zegeningen waar Israël toen als volk deel aan had. Tevens betekende dit dat de gelovige heiden, die niet volhardde in het geloof niet meer deel had aan de hoop en de beloften die Israël in die tijd had.

Twee dingen vallen op in dit bijbelgedeelte:

 1. Wat was de hoop van Israël, en daarmee de hoop van de toen tot geloof gekomen heidenen, in de Handelingen periode?
 2. Wat was de voorwaarde voor de gelovigen om geënt te blijven op de edele olijf?

1. De Hoop van Israël en de Hoop van de gelovigen in de Handelingen

In de tijd van de Handelingen periode was de Komst van de Heere Jezus Christus als Koning in Israël een zeer actuele, levende verwachting. Men verwachtte de wederkomst zeer spoedig. Dit was de “Hoop van Israël”. De bijbel spreekt veelvuldig over deze Hoop, en om over deze Hoop een duidelijk beeld te krijgen, lezen we de volgende bijbelteksten:

We lezen in Hand 3: 19 en 20:

 • Komt dan tot berouw en bekering, opdat uw zonden uitgedelgd worden, opdat er tijden van verademing mogen komen van het aangezicht des Heeren, en Hij de Christus, die voor u tevoren bestemd was, Jezus, zende.”

De “Hoop van Israël” wordt ons in het hele bijbelboek Handelingen zeer duidelijk gepresenteerd. Enkele voorbeelden:

 • In het eerste hoofdstuk van Handelingen lezen we: “Zij dan, die samengekomen waren, vroegen Hem, zeggende: Heere, zult Gij in deze tijd aan Israël het Koninkrijk weder oprichten?” (Staten Vertaling, Hand 1:6).
 • Speciaal tegen de mannen broeders, tegen de Joden, sprak Petrus op de Pinksterdag over de “Hoop van Israël” in Hand 3:17-26: “En nu, broeders, ik weet, dat gij uit onkunde hebt gehandeld, gelijk ook uw oversten; maar zo heeft God in vervulling doen gaan wat Hij bij monde van alle profeten tevoren geboodschapt had, dat Zijn Christus moest lijden. Komt dan tot berouw en bekering, opdat uw zonden uitgedelgd worden, opdat er tijdenvan verademing mogen komen van het aangezicht des Heeren, en Hij, de Christus, die voor u tevoren bestemd was, Jezus, zende; Hem moest de hemel opnemen tot de tijden van de wederoprichting aller dingen, waarvan God gesproken heeft bij monde van Zijn heilige profeten, van oudsher.”
 • Uit dit bijbelgedeelte blijkt dat de Heere na het kruis Zijn volk Israël volstrekt niet terzijde had gezet, maar dat de "aanbieding" van het Koninkrijk aan Israël gedurende de Handelingen periode doorging. Daarom ging de apostel Paulus ook steeds eerst naar de synagogen, om dáár de boodschap te verkondigen.
 • Hand 3:26: “God heeft in de eerste plaats voor u Zijn Knecht doen opstaan en Hem tot u gezonden, om u te zegenen, door een ieder uwer af te brengen van zijn boosheden.” Paulus spreekt hier tegen de mannen broeders van Israël.
 • Aan het eind van Handelingen spreekt Paulus nog steeds over dezelfde “Hoopvan Israël”: Hand 26:6 en 7: “En nu sta ik voor het gerecht om mijn hoop op de belofte, die door God aan onze vaderen gedaan is; welke onze twaalf stammen, door voortdurend nacht en dag God te vereren, hopen te bereiken. Om deze hoop, o koning, wordt ik door Joden aangeklaagd.”
 • Hand 28:20: “Want om de “Hoop van Israël” draag ik deze keten". Dat Paulus tot dan toe aan de Joden niets nieuws (geen verborgenheden of geheimenissen) had verkondigd, blijkt uit Hand 28:23, waar Paulus de voormannen der Joden poogde te overtuigen betreffende de “Hoop van Israël”uit de wet van Mozes en uit de profeten. Ze hadden het immers moeten weten, want Paulus haalde alleen maar de “Schriften” aan:
 • Hand 28:23: “En nadat zij (de voormannen van Israël) een dag met hem hadden afgesproken, kwamen verscheidenen tot hem in zijn verblijf, wie hij met nadruk het Koninkrijk Gods voorstelde, pogende hen te overtuigen ten opzichte van Jezus, uit de wet van Mozes en de profeten, van de vroege morgen tot de avond toe.”

Uit bovenstaande blijkt overduidelijk dat Paulus zelf in de Handelingen periode ook dezelfde Hoop had. (zie Hand 26:6-7), maar deze hoop is totaal afwezig in zijn latere brieven. Dan is deze hoop voor Israël vervangen door een andere, hogere hoop.

Natuurlijk vinden we diezelfde hoop van Israël ook terug in de brieven, die tijdens die Handelingen periode zijn geschreven:

Rom 13:11 en 12:

 • Gij verstaat immers de tijd wel, dat het thans voor u de ure is om uit de slaap te ontwaken. Want het heil is ons nu meer nabij, dan toen wij tot het geloof kwamen. De nacht is ver gevorderd, de dag is nabij. Laten wij dan de werken der duisternis afleggen en aandoen de wapenen des lichts.”

1 Cor 7:29:

 • Dit bedoel ik broeders: de tijd is kort.”

1 Cor 7:31B:

 • Want het uiterlijk van deze wereld is bezig te verdwijnen.”

1 Cor 10:11B:

 • Voor ons, over wie het einde der wereld gekomen is.”

1 Tess 4:15:

 • Want dit zeggen wij u met een Woord des Heeren: wij, levenden, die achterblijven tot de Komst des Heeren, zullen in geen geval de ontslapenen voorgaan.”

Hebr 10:37:

 • "Want nog een korte, korte tijd, en Hij, die komt, zal er zijn en niet op Zich laten wachten."

Jac 5:8:

 • "Oefent ook gij geduld, sterkt uw harten, want de komst des Heren is nabij."

1 Petr 4:7:

 • "Het einde aller dingen is nabijgekomen. Komt dus tot bezinning en wordt nuchter."

1 Joh 2:18:

 • "Kinderen, het is de laatste ure; en gelijk gij gehoord hebt, dat er een antichrist komt, zijn er nu ook vele antichristen opgestaan, en daaraan onderkennen wij, dat het de laatste ure is."

Het moge duidelijk zijn, dat Paulus, als geïnspireerde schrijver, de wederkomst van de Heere in de Handelingen periode zeer spoedig verwachtte, ja zelfs tijdens zijn leven. Paulus zegt in Tess 4:15: "wij levenden......", waar hij ook zichzelf bij rekende. Het is opmerkelijk dat deze spoedige verwachting van de wederkomst alleen genoemd wordt in een eerste groep van zeven brieven, die Paulus geschreven heeft tijdens de Handelingen periode.

Nóg opmerkelijker is het dat deze verwachting, deze “Hoop van Israël”, totaal ontbreekt in de latere brieven, die Paulus in zijn gevangenschap na de Handelingen periode heeft geschreven. In deze brieven heeft Paulus een hele andere hoop, welke we lezen in Fil 1:21: "Want het leven is mij Christus en het sterven gewin", en in 2 Tim 4:6: "Want wat mij aangaat, reeds word ik als plengoffer geofferd en het tijdstip van mijn verscheiden staat voor de deur."

Bovendien komen we ook totaal geen wonderen en tekenen tegen in de latere brieven van Paulus die speciaal voor deze, onze tijd zijn geschreven aan de heiligen en gelovigen!2. De voorwaarde voor de gelovigen in de Handelingen periode om geënt te blijven op de edele olijf

We hebben gelezen in Rom 11:22:

 • "Let dan op de goedertierenheid Gods en zijn gestrengheid: over de gevallenen gestrengheid, maar over u goedertierenheid Gods, indien gij bij de goedertierenheid blijft; anders zult ook gij weggekapt worden."

Hiermee is de conclusie gerechtvaardigd, dat er een voorwaarde aan de "enting"op de edele olijf (= Israël) vast zat. Ze moesten volharden in het door Paulus gepredikte evangelie. Dit volharden komen we ook al tegen in Math 24:13, waar we lezen: "Maar wie volhardt tot het einde, die zal behouden worden." Dát was de regel voor Israël. En dat was nog steeds de regel voor Israël in de gehele Handelingen periode. Er was niets in dat evangelie veranderd. In de evangeliën kwam de Heere voor de Zijnen, en in de Handelingen kreeg het volk nog weer de kans om Hem aan te nemen (Hand 3:18-21). In deze gehele periode gold hetzelfde evangelie, wat hoorde bij de komst van het Koninkrijk van Christus. En ook de heidenen, die tot geloof kwamen in die periode kregen deel aan datzelfde evangelie, wanneer ze werden geënt op Israël. En net zoals Israël moest volharden om behouden te worden, moesten ook de heidenen, die tot geloof kwamen, volharden om behouden te blijven, en niet afgehakt te worden van de edele olijf.De Hoop van Het Lichaam van Christus.

Om volledig te zijn, willen we hier meteen behandelen, wat dan het evangelie voor ons is, die leven na Handelingen 28. Direct na Handelingen 28 begint de apostel Paulus een nieuwe boodschap bekend te maken, namelijk de verborgenheid (of het geheimenis) van Het Lichaam van Christus. Deze nieuwe boodschap spreekt helemaal niet meer over een spoedige verwachting van Zijn Komst. Dit “spoedig verwachten” is volledig afwezig in de zeven brieven die Paulus na Handelingen 28 schreef.

Paulus, die eerst heel veel over de Komst, over de Parousia schreef, neemt dan het woord Parousia geen enkele keer meer in zijn mond. Hij zwijgt er in deze zeven latere brieven totaal over (Efeze, Colossenzen, Filippenzen, Filemon, 1 en 2 Timoteüs en Titus).

Daarentegen begint Paulus vanaf die tijd over een nieuwe, hogere Hoop te spreken, namelijk over “Epiphaneia”, dat is “de verschijning in heerlijkheid.” In deze “verschijning in heerlijkheid”, deze “Epiphaneia” van Christus, zal het Lichaam van Christus (het samengevoegde Lichaam) op een heerlijke wijze in delen.

Paulus spreekt in deze brieven over een individuele opstanding van gelovigen direct na het sterven: De uitopstanding, die van tussen de doden uit is. Allen die hier deel aan hebben hebben ook deel aan de “Epiphaneia”, de “verschijning in heerlijkheid” bij Zijn Komst!

Het was in Gods raadsbesluit opgenomen, dat Hij een groep gelovigen, die IN Christus zijn, reeds vóór de grondlegging der wereld uitverkoren had:

 • "Hij heeft ons (die uitverkorenen) immers in Hem uitverkoren vóór de grondlegging der wereld, opdat wij heilig en onberispelijk zouden zijn voor zijn aangezicht. " (Efeze 1:4).

Dit was een verborgenheid. En deze verborgenheid was tot Handelingen 28 totaal onbekend gebleven. Deze verborgenheid was ook niet na te speuren in de Schriften van vóór Handelingen, want we lezen in Efeze 3:8:

 • "Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen." En als iets onnaspeurlijk is, dan is het niet te vinden.

In dit verband zei de Heere zelf:

 • "Vader, hetgeen Gij Mij gegeven hebt – Ik wil, dat, waar Ik ben, ook zij bij Mij zijn, om mijn heerlijkheid te aanschouwen, die Gij Mij gegeven hebt, want Gij hebt Mij liefgehad vóór de grondlegging der wereld." (Joh 17:24)

Dus zowel Christus, als zij die door genade horen bij Het Lichaam van Christus, dus eigenlijk het Complete Lichaam van Christus is bij de Vader bekend van vóór de grondlegging der wereld.

Daartegenover mogen we uit het Woord weten dat Israël, inclusief de beloften die de Heere aan Abraham betreffende zijn zaad had gedaan, en inclusief het aan Israël toegemeten Koninkrijk, bereid is vanafde grondlegging der wereld. (Mat 25:33-34)

De uitroeping van Het Lichaam van Christus was tot het einde van Handelingen een geheimenis. Het geheimenis van Zijn wil (Efeze 1:9). Eeuwen en geslachten lang verborgen (Kol 1:26).

Sommige gelovigen, die gedurende de Handelingen periode leefden, kregen deel aan Het Lichaam van Christus. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan Paulus, aan Timoteüs en de Filippenzen. Anderen bleven tot de “Handelingen groep” behoren, denk daarbij aan de Twaalven, de twaalf dicipelen, die als toekomstige taak onder meer over al de twaalf stammen Israëls zullen regeren, een taak die niet tot Het Lichaam behoort.

Na de Handelingen tijd waren er dus twee groepen gelovigen:

 1. De eerste groep gelovigen (geënt op de edele olijf, op Israël) stierf na een poosje uit, en wachten in het graf op hun “Hoop”. Het is ook logisch, dat deze groep uitstierf, want na 70 na Chr. bestond Israël niet meer. Toen werden de tempel en het land verwoest. De gelovige kon niet meer geënt worden op de edele olijf. Deze groep had een collectieve “Hoop”. Zij verwachten een opstandingslichaam te ontvangen bij de “Parousia”, bij de Komst van de Here in de lucht. (zie 1 Tess 4:16).
 2. De andere groep gelovigen bleef bestaan tot op de huidige dag. De gestorvenen van deze laatste groep gelovigen hebben hun “Hoop” reeds ontvangen. Voor deze groep geldt dat ze een heel persoonlijke, individuele “Hoop” hebben. Zij mogen weten dat elke gelovige, die behoort tot het Lichaam van Christus, en die in de afgelopen 2000 jaar is gestorven, individueel direct na zijn of haar sterven het opstandingslichaam heeft ontvangen en naar de Heere is gegaan. Dit geldt voor de gelovigen die nu leven, en jagen naar de prijs der roeping Gods. (Fil 3:14).

Toch heeft deze tweede groep gelovigen naast de “individuele Hoop” ook nog een “collectieve Hoop”, want eenmaal, wanneer Christus Zich bij Zijn Komst in al Zijn Heerlijkheid openbaart, zullen deze gelovigen collectief zichtbaar zijn in Het complete Lichaam van Christus.

Paulus schrijft hierover het volgende: “Wanneer Christus verschijnt, die ons leven is, Zult ook gij met Hem verschijnen in heerlijkheid”. Om zo met Hem te kunnen verschijnen, is het nodig dat wij reeds bij Hem zijn.

Met Paulus mogen wij deze “Epiphaneia”, deze verschijning, liefhebben. Dit is de Hoop van allen die tot het Lichaam van Christus behoren. Hier mogen we ons naar uitstrekken.

Beide groepen gelovigen, zowel in de Handelingen periode, als daarna, hadden gemeen, dat ze beide geloofden in het verzoenend offer van de Heere Jezus Christus, en dat ze in Christus nieuw leven hadden ontvangen. Wanneer de "Handelingen groep" gelovigen vlak voor de Komst des Heeren wordt levend gemaakt, zullen zij de Heere tegemoet gaan in de lucht, en zullen zij daar niet alleen Christus ontmoeten, maar tevens een geweldige schare van gelovigen, die Hem omringt. Die schare, die dan met Hem van de hemel afdaalt, zijn de gelovigen van na Handelingen, die individueel na hun sterven hun intrek bij de Heere hadden genomen. En dan vindt in de lucht de ontmoeting plaats van deze hemelse legerschare met o.a. de groep gelovigen uit de Handelingen periode. Dit wordt ook de gemeente van eerstgeborenen genoemd. Deze gemeente van eerstgeborenen is tevens de bruid, die Christus tegemoet zal gaan in de lucht. Allen tezamen vervolgen dan hun doel naar de aarde, waar Christus het Koningschap op Zich zal nemen.

Na Handelingen spreekt Paulus over een mede opgewekt worden met Christus, en een mede gezet worden met Christus in de hemelse gewesten. Ook hier spreekt Paulus over een zalige Hoop, maar dan een Hoop, die de “Hoop van Israël” op een de Heere tegemoet gaan in de lucht, verre weg overtreft. Kennen wij deze, onze Hoop?Ten dienste van Israël

Alle in de bijbel beschreven tekenen en wonderen zijn ten dienste van Israël, of speciaal voor Israël. Altijd wanneer de Heere de Zijnen iets wilde meedelen of kenbaar maken, ging dat gepaard met tekenen en wonderen. Dit was heel speciaal het geval toen de Heere Jezus op aarde was temidden van Zijn volk, want toen wilde de Heere echt iets vertellen aan Zijn volk. En de boodschap was, dat het Koninkrijk aanstaande was. Het bestond niet, dat daar geen tekenen en wonderen bij hoorden. En dat werd door de enkeling toen ook wel verstaan. Zolang het Koninkrijk aangeboden werd, dus tot Handelingen 28:28, golden die regels.

Daarom zijn er heden ten dage NIET van de openlijke manifestaties van tekenen en wonderen. Omdat Gods volk nu terzijde is gezet. Ik weet dat die manifestaties er nu heden ten dage wel zijn, en op grond van het Woord durf ik te zeggen, dat ze niet naar het Woord van God zijn! De Heere openbaart zich alleen op bovengenoemde wijze aan Zijn volk. In 70 na Christus werd Jeruzalem en de tempel verwoest, en het volk Israël uit het land verdreven. Toen was het niet meer mogelijk om op de edele olijf geënt te worden. Maar het volk Israël zal eens aan de spits der volkeren staan, en dán zullen alle volkeren zien wie hun God is.


Deel 5 volgt DV

Bert Boersma mei 2008 boersmabpost@kpnmail.nl

 

 

De Leugen regeert......(deel 5)

 

Het vervolg van dit artikel is een opsomming van allerlei zaken uit de bijbel waar het gaat over tekenen en wonderen

 • "Want indien het woord, door bemiddeling van engelen gesproken, van kracht is gebleken, en elke overtreding en ongehoorzaamheid rechtmatige vergelding heeft ontvangen, hoe zullen wij dan ontkomen, indien wij geen ernst maken met zulk een heil, dat allereerst verkondigd is door de HEERE, en door hen die het gehoord hebben, op betrouwbare wijze ons is overgeleverd, terwijl God getuigenis daaraan geeft door tekenen en wonderen en velerlei krachten en door de Heilige Geest toe te delen naar Zijn wil." (Hebr. 2:2 en 3)”

 

NB. De Hebreeën brief werd geschreven aan de stammen Israëls in de verstrooiing.(zie Hebr 1)

De Handelingen periode ging gepaard met tekenen en wonderen en krachten, om de boodschap van het Koninkrijk te bekrachtigen. Het Koninkrijk brak toen niet aan wegens de verharding van Israël. Voorafgaande aan de tweede komst van Christus zal de geschiedenis zich herhalen.

Als God klaar is met Zijn plan voor deze tegenwoordige tijd, dan zal de Gemeente geopenbaard worden in Zijn hemelse heerlijkheid. De Here zal dan verder gaan met de uitvoering van Zijn plan: Het herstel van land en volk van Israël en de (zichtbare) oprichting van Zijn Koninkrijk op aarde. Hij neemt eigenlijk de draad van de geschiedenis der volkeren weer op, waar die bijna 2000 jaar (oftewel: twee dagen!) geleden is blijven liggen. Als het zover is, zullen ook Israël en door Israël de volkeren de Here God roemen om Zijn grote daden:

 • O HEERE, Gij zijt mijn God, U zal ik verheffen, uw naam loven, want Gij hebt wonderen gedaan, raadsbesluiten uit een ver verleden in waarheid en trouw volvoerd.” (Jes. 25:1).

De concordantie leert ons dat wonderen en tekenen uitsluitend te maken hebben met Gods handelen met Israël. Momenten, tijden in de heils-geschiedenis waarop Hij Zijn koninkrijk aan Israël wil bevestigen, gaan gepaard met tekenen en wonderen.

 

 

Zegenende en oordelende tekenen en wonderen

Je kunt de tekenen en wonderen in de Bijbel op verschillende manieren indelen. In de eerste plaats kun je spreken van positieve en negatieve tekenen en wonderen. Positief zijn: genezingen, tongen, profetieën, water dat in wijn wordt veranderd, etc. Negatief zijn de oordelen zoals ze in Handelingen 2:19 worden genoemd. Positief of negatief; in beide gevallen komen ze van Godswege en dienen ze om de boodschap aangaande het Koninkrijk voor Israël kracht bij te zetten.

In het voorgaande hebben we kunnen constateren dat de eerste maal dat we over 'tekenen en wonderen' lezen (Exod. 7:3) ons bepaalt bij het volk Israël aan het einde van de tijd van verdrukking in Egypte. In Deuteronomium 4:34 zegt Mozes dat God Zich een volk nam

 • "uit het midden van een ander volk, door beproevingen, door tekenen, door wonderen."

In het daaropvolgende vers zien we het doel hiervan:

 • "Gij (= het volk Israël!) hebt het te zien gekregen,opdat gij zoudt weten, dat de HERE de enige God is, er is geen ander behalve Hij."

De bevrijding van Israël uit Egypte resulteerde in de verbond-sluiting. Wanneer de HERE Zijn volk in de band van het oude, (dan wel straks in de toekomst) het nieuwe verbond brengt, gaat dat gepaard met tekenen en wonderen. Is Israël daadwerkelijk door middel van het verbond aan de Here verbonden, dan is er sprake van een aan Israël bevestigd Koninkrijk. Dit geldt door heel de Bijbel heen. Niet alleen bij het oude verbond, maar ook als de tijd van het nieuwe verbond aanbreekt, zien we hetzelfde terug. De Here Jezus deed tekenen en wonderen. Zie bijvoorbeeld Johannes 20:

 • "... deze (tekenen) zijn beschreven opdat gij gelooft, dat Jezus is de Christus, de Zoon van God, en opdat gij, gelovende, het leven hebt in Zijn Naam" (vs. 31; vgl. Deut. 4:35).

Niet alleen de Here Jezus Zelf, maar ook Zijn apostelen predikten het Koninkrijk Gods aan en voor Israël, en dus ging ook hun boodschap gepaard met tekenen, wonderen en krachten. In de brief aan de Hebreeën (het Hebreeuwse volk) staat:

 • "... hoe zullen wij dan ontkomen, indien wij geen ernst maken met zulk een heil, dat allereerst verkondigd is door de Here, en door hen, die het gehoord hebben, op betrouwbare wijze ons is overgeleverd, terwijl ook God getuigenis daaraan geeft door tekenen en wonderen en velerlei krachten ..." (Hebr. 2:3 en 4).

Van God en van de satan

De hiervoor beschreven verdeling in positieve en negatieve tekenen, zijn beide van God afkomstig. De positieve tekenen zijn zegenend van aard en de negatieve hebben een oordelend karakter. Er is ook nog een andere verdeling mogelijk van tekenen en wonderen: Er zijn er die van God afkomstig zijn en er zijn er die van Zijn tegenstander afkomstig zijn. Het is opvallend dat op de een of andere manier de duivel altijd probeert de Heere te imiteren. Door de hele Bijbel (en daarmee door de geschiedenis) heen, zien we dat satan op diverse manieren tracht zich als god op te werpen, die dingen bedenkt en doet. God heeft Zijn plan waarin alle dingen Christus zullen worden onderworpen; satan heeft zijn plan waarin de dingen aan de mens der wetteloosheid worden onderworpen.

 

Voor God is Jeruzalem de stad van de grote koning; satan stelt daar Babel tegenover. De Here heeft Zijn Christus, Zijn Gezalfde; satan heeft zijn anti-christus (zijn in-de-plaats-van-Christus). God heeft engelen die Hem dienen in de uitvoering van Zijn plan (met Israël); satan heeft ook zijn engelen, overheden en machten, die hem ten dienste staan. (heel vaak on Gods plannen met Israël te dwarsbomen). Johannes de Heer noemde in dit verband de duivel 'de aap van God'. Het verwarrende is echter dat hij in veel gevallen het idee van God 'na-aapt', maar de uitvoering van dat idee dikwijls laat plaatsvinden vóór de Heer Zijn plan ten uitvoer brengt. Zo verwacht Israël de Messias van God, maar eerst zal satan zijn messias brengen, waardoor velen verleid zullen worden.

 

'Wonderen en tekenen' in de profetie van Joël

De wonderen en tekenen in Handelingen 2 moeten we onder de eerste verdeling ‘positief en negatief’ scharen. Het gaat hier om wonderen en tekenen, oordelend van aard en van God afkomstig. Dit zien we duidelijk in vers 19 als we letten op de cursieve woorden:

 • "En Ik zal wonderen geven in de hemel boven en tekenen op de aarde beneden: bloed en vuur en rookwalm."

Petrus haalt deze woorden van Joël natuurlijk niet zomaar aan; hier speelt niet de voorkeur van Petrus mee. Hij doet dat vol van heilige Geest die immers net was uitgestort. Het waren juist deze woorden die uitgesproken moestenworden daar en op dat bijzondere moment, op de Pinksterdag in Jeruzalem ten overstaan van de mannen van Israël.

De Joden die te Jeruzalem woonachtig waren, vrome mannen uit alle stammen uit de verstrooiing (Hand. 2:5), hoorden de grote daden Gods verkondigen in de taal waarin ze geboren waren (Hand. 2:8 en 11). Dat betekent dat deze Joodse toehoorders buiten het beloofde land waren geboren en inmiddels in het land waren (vanwege het Pascha) en daar de boodschap aanhoorden. Deze situatie lijkt veel op de huidige situatie in Israël, waar ook vele Joden wonen, die niet in Israël zelf geboren zijn. Enerzijds waren er onder de toehoorders mensen die zich afvroegen wat hier nu eigenlijk aan de hand was; anderzijds waren er ook spotters die zeiden: "Zij hebben te veel zoete wijn gehad!" (Hand. 2:13).


En dan staat Petrus op met de elven en spreekt zijn toehoorders aan. De wijze waarop hij ze benoemt, laat ons geen twijfel dat deze woorden (en ook het teken van de tongen = talen) bestemd zijn voor Israël, of ze nu in Arabië, Asia of Judea geboren waren of niet, want voor hen waren de tekenen en wonderen:

 • Hand. 2:14 “Gij Joden en allen, die te Jeruzalem woonachtig zijt”
 • Hand. 2:22 “mannen van Israël”
 • Hand. 2:29 “mannen broeders”
 • Hand. 2:36 “het ganse huis Israëls”

 

Tussen Hemelvaart en Wederkomst

Over de uitstorting van de heilige Geest zegt Petrus:

 • "... deze mensen zijn niet dronken, zoals gij onderstelt, want het is het derde uur van de dag; maar dit is het, waarvan gesproken is door de profeet Joël." (Hand. 2:15 en 16).

Over datgene wat plaatsvond op de Pinksterdag had de Here bij monde van Joël al gezegd: "... Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees." Maar als we alle door Petrus aangehaalde woorden uit de profetie van Joël lezen, dan ontdekken we dat het niet alleen gaat over de uitstorting van de Geest op de toehoorders (de Joden) van toen, maar dat Joëls woorden zich uitstrekken tot óver de tijd van genade heen, waarin wij leven, tot in de tijd van de wederkomst van Christus (het komen van de grote doorluchtige dag des Heren; Handelingen 2:20). Uit Handelingen 1:11 leren we al dat de wederkomst van Christus de verwachting, de hoop van Israël was, die gewekt werd vlak na Zijn Hemelvaart. Gedurende de Handelingen tijd zien we telkens weer dat dát de verwachting was: de grote en doorluchtige dag des Heren, Zijn openbaring, dat stond er te gebeuren. De in die tijd geschreven brieven laten dat ook zien.
Als voorbeelden noemen we:

 • Jac. 5:7 "Hebt dus geduld, broeders, tot de komst des Heren!"
 • Jac. 5:8 "de komst des Heren is nabij"
 • Jac. 5:9 "de Rechter staat voor de deur"
 • 1 Petr. 1:7 "de openbaring van Jezus Christus"
 • 1 Tess. 4:16 "de Here (...) zal nederdalen van de hemel"
 • 1 Tess. 4:17 "wij, levenden, die achterbleven" (ook Paulus verwachtte dat dus mee te maken!)
 • 2 Tess. 1:7 "de openbaring van de Here Jezus van de hemel met de engelen Zijner kracht"
 • 1 Kor. 1:8 "terwijl gij uitziet naar de openbaring van onze Here Jezus Christus"
 • Rom. 2:5 "de dag des toorns en der openbaring van het rechtvaardig oordeel Gods"

Feitelijk geven de woorden van Joël op de Pinksterdag uitgesproken niets anders dan een overzicht van de tijd tussen de uitstorting van de geest en de openbaring van Christus (dat is de wederkomst van Christus en dat is het begin van de dag des Heren; in de taal van het Oude Testament: de dag des HEREN, de dag van Jahweh). Zo beschouwd, kunnen we in Joëls profetie een volgorde van gebeurtenissen ontdekken. Doordat Petrus deze woorden door de Heilige Geest moest uitspreken konden ook zijn toehoorders en de gelovigen in die tijd zicht krijgen op wat er nog allemaal gebeuren moest.

Gebeurtenissen tussen Hemelvaart en Wederkomst

De volgorde in Joëls woorden is:

 1. uitstorting van de Geest met de gevolgen van dien (vers 17 en 18)
 2. wonderen en tekenen (oordelend van karakter; vers 19)
 3. verandering aan zon en maan (vers 20a)
 4. het komen van de dag des HEREN (vers 20b).

Voor de hele periode tussen Hemelvaart en Wederkomst gold, "dat al wie de Naam des Heren aanroept, behouden zal worden" (vers 21).
Achteraf gezien moeten we zeggen dat bovengenoemde punten 2 tot en met 4 nog niet zijn gebeurd. Maar, dat wist men in die tijd niet! Wij (kunnen!) weten dat het getuigenis van de Geest niet aanvaard is door Israël en dat aan het einde van het boek Handelingen de bedeling van het geheimenis begon. In die tijd lag dat anders en was nog onbekend wat thans wel duidelijk is.


Laten we voor het gemak er eens van uitgaan dat de huidige fase van de vorming van het Lichaam van Christus er niet zou zijn. We stellen ons daarbij voor dat we leefden toen Petrus de profeet Joël citeerde en daarbij zei: "Wat jullie nu zien, dát is het waar Joël al over sprak". Dan zouden we dit als een profetie zien die vervuld zou worden; Gods’ ingelegde volgorde aanvaarden en onze toekomstverwachting daarop baseren. Precies zoals de gelovigen toen ook deden. We zouden Joëls’ woorden als een aaneengesloten periode zien.
Eerst de tijd met de gevolgen van de uitstorting van de heilige Geest, de periode waarin het getuigenis te Jeruzalem, te Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde zou klinken (zie Hand. 1:8). Deze periode viel samen met de Handelingen tijd en duurde (zo weten we nu) zo'n drieëndertig jaren. Daarna zou er een tijd aanbreken met wonderen en bloed en vuur en rookwalm (letterlijk: walm van rook). Daarna tekenen, veranderingen aan zon en maan en vervolgens zou de grote en doorluchtige dag des Heren aanbreken.

 

 

Wonderen in de hemel en tekenen op aarde

Aan de tweede fase in Joëls profetie is ook een tijdsduur verbonden. Daar komen we achter door in de Bijbel te zoeken waar bloed, vuur en rook voorkomen. Openbaring in hoofdstuk 8 en 9 beschrijft deze verschijnselen het meest intensief in zeven verzen:

 • 8:5 vuur
 • 8:7 vuur en bloed
 • 8:7 vuur en bloed
 • 9:2 rook
 • 9:3 rook
 • 9:17 vuur en rook
 • 9:18 vuur en rook

Al deze 'wonderen en tekenen' krijgen hun uitwerking in het land Israël, terwijl de voorbereidselen in de hemel plaatsvinden (Openbaring 8:1 en 2).

Joël geeft een actueel overzicht van toen en de nabije toekomst

Petrus gaf door Joël aan te halen op de Pinksterdag in Handelingen 2, een overzicht van de op handen zijnde gebeurtenissen, dat (vanzelfsprekend) past in de uitspraak van de twee mannen in witte klederen:

 • "Deze Jezus, Die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze wederkomen." (Hand. 1:10 en 11).

Na de uitstorting van de heilige Geest met de zegenrijke gevolgen daarvan (een periode waarvan we nu weten dat deze circa drieëndertig jaar duurde; de zgn. Handelingen tijd), zou de laatste jaarweek (zeven jaar) van Daniël zijn gekomen; met terstond na de verdrukking van die dagen (= de tweede helft van deze jaarweek) de tekenen aan onder meer de zon en de maan (zie Matt. 24:29 en Joëls woorden in Hand. 2:20a). Daarna zou de grote doorluchtige dag des HEEREN zijn aangebroken (Hand. 2:20b), waarvan de Here Jezus zegt:

 • "... en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken des hemels, met grote macht en heerlijkheid." (Matt. 24:30b).

Zo beschrijft Joël een tijdspanne van zo'n veertig jaren (33 + 7) tussen Hemelvaart en Wederkomst.

De geschiedenis leert dat de drie laatste dingen van Joëls profetie niet gebeurden. Wel was toen de tijd waarin God heilige Geest uitstortte. Ieder die Hem door het geloof toebehoorde, ontving de gave van de heilige Geest. Dit zien we in Handelingen op verschillende plaatsen: hfdst. 2:3 en 4 (de Pinksterdag te Jeruzalem); 8:17 (gelovigen te Samaria); 9:17 (Saulus); 10:44 (Cornelius en de zijnen); 13:52 (discipelen te Antiochië); 15:8 (een terugblik) en 19:6 (ongeveer twaalf mannen te Efeze).

Het hele boek Handelingen wordt zo in Handelingen 2:17 en 18 samengevat. Deze laatste dingen gebeurden niet, omdat het getuigenis van de Heilige Geest niet werd aanvaard. Meer dan dertig jaar werd Israël door de Heilige Geest bepaald bij het heil Gods: in Jeruzalem, in het land en tot ver daarbuiten (Hand. 1:7 en 8). Al die tijd was de tempel in Jeruzalem, en had de laatste jaarweek van Daniël 'naadloos' aan kunnen sluiten op die periode van Handelingen.

Na de uiteindelijke afwijzing van het heil door Israël als volk, klonken voor de derde maal in Israëls geschiedenis de woorden van Jesaja:

 • "Ga heen tot dit volk en zeg: Met het gehoor zult gij horen en gij zult het geenszins verstaan, en ziende zult gij zien en gij zult het geenszins opmerken; want het hart van dit volk is vet geworden, en hun oren zijn hardhorend geworden, en hun ogen hebben zij toegesloten, opdat zij niet zien met hun ogen en met hun oren niet horen en met hun hart niet verstaan en zij zich bekeren, en Ik hen zou genezen."( Hand. 28:26 en 27; Jes. 6:9 en 10; Matt. 13:14 en 15).

Waarna Paulus zegt: "Het zij u dan bekend, dat dit heil Gods aan de heidenen gezonden is; die zullen dan ook horen!" .


Deel 6 volgt DV

Bert Boersma mei 2008 boersmabpost@kpnmail.nl

 

 

De Leugen regeert......(deel 6)

De toekomst

Hoe we het ook wenden of keren, de voorzeggingen door Joël (en van vele andere profeten), zullen hoe dan ook in vervulling gaan. Waarschijnlijk breekt er opnieuw een voorbereidingstijd aan voor Israël op weg naar het Koninkrijk dat aan Israël bevestigd zal worden. Daarbij zal het volk bestaan uit een gelovig en een ongelovig deel, die meer en meer tegenover elkaar komen te staan. Tegelijkertijd zullen de gelovigen proberen de anderen door hun getuigenis over te halen ook de rust van God in te gaan en de Messias, Jezus Christus, de Zoon van God, te aanvaarden.

Het ongelovige deel van Israël zal uiteindelijk vallen voor de verleiding van Gods tegenstander. Er zal gedurende een (jaar)week (van zeven jaar) een verbond zijn, dat een verbond met de verkeerde messias zal blijken te zijn. Het gelovige Israël (het Israël Gods) zal met volharding uitzien naar het moment dat Christus Zich zal openbaren om Zijn verbond met Zijn volk te sluiten. Dit is het de profeet Jeremia van spreekt:

 • "Zie, de dagen komen, luidt het woord des HEREN, dat Ik met het huis van Israël en het huis van Juda een nieuw verbond sluiten zal. Niet zoals het verbond, dat Ik met hun vaderen gesloten heb ten dage dat Ik hen bij de hand nam, om hen uit het land Egypte te leiden: mijn verbond, dat zij verbroken hebben, hoewel Ik Heer over hen ben, luidt het woord des HEREN. Maar dít is het verbond, dat Ik met het huis van Israël sluiten zal na deze dagen, luidt het woord des HEREN: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en die in hun hart schrijven, Ik zal hun tot een God zijn en zij zullen Mij tot een volk zijn. Dan zullen zij niet meer een ieder zijn naaste en een ieder zijn broeder leren: Kent de HERE: want zij allen zullen Mij kennen, van de kleinste tot de grootste onder hen, luidt het woord des HEREN, want Ik zal hun ongerechtigheid vergeven en hun zonde niet meer gedenken." (Jer 31:31-34)

Daarvóór zal in de tijd van voorbereiding opnieuw het Koninkrijk gepredikt worden en dan zal de Here door tekenen en wonderen en krachten, Zijn Woord kracht bijzetten. Net zoals dit het geval was tijdens de in Handelingen beschreven periode. Daarin, of misschien wel daarvoor, zal er een heiligdom herbouwd gaan worden, zullen er Israëlieten in Israël zijn die niet in het land zelf geboren zijn en zal Jeruzalem onder bestuur van een buitenlandse mogendheid komen te staan.

Kortom de situatie zoals die er was op het moment van de (eerste) uitstorting van heilige Geest in Handelingen 2. Allemaal tekenen der tijden waar (deels) het wachten nog op is, maar waarvan we de contouren reeds zien. Voor de stad Jeruzalem, die nu nog verdeeld is, wordt al tientallen jaren koortsachtig naar een oplossing gezocht. In dit alles blijkt dat Gods Woord eeuwig standhoudt. Geen jota of tittel zal vergaan. Volgens het volmaakte plan van God zullen de dingen verlopen, en zij die geloven mogen zich erin verheugen.

 • "Maar de rechtvaardigen verheugen zich, zij juichen voor Gods aangezicht en zijn blijde met vreugdebetoon. Zingt Gode, psalmzingt Zijn Naam..." (Ps. 68:4 en 5a).
 • Zingt de HERE een nieuw lied, want Hij heeft wonderen gedaan, zijn rechterhand en zijn heilige arm gaf Hem zege.” (Ps 98:1).

De aardse bediening van Christus ging gepaard met vele wonderen en tekenen, als bewijs van het feit, dat Hij de beloofde Messias was. Hij voldeed helemaal aan het signalement, dat God hadneergelegd in het profetisch Woord. Dat blijkt ook zo mooi uit Mattheüs 11 waar we lezen over Johannes de Doper, die zijn discipelen naar Jezus zendt om te vragen of Hij de beloofde Messias is:

 • En Jezus antwoordde en zeide tot hen: Gaat heen en boodschapt Johannes wat gij hoort en ziet….

Vandaag baseren velen hun gedachten en leringen voornamelijk op de Evangeliën; zij hechten (te)veel waarde aan uiterlijke dingen, tekenen en wonderen, enz. Wat Paulus als de minste der geestelijke gaven aanduidt, beschouwen zij als de hoogste.

In de laatste dagen staat Christus en Zijn liefde niet in het middelpunt van de geloofs-beleving! De mens staat dan centraal met zijn eigenliefde. De gelovige van de laatste dagen wil genieten. Hij wil geestelijke entertainment. Hij wil in vervoering gebracht worden.
Hij wil wonderen en tekenen zien. Hij wil ervaren. Hij wil gezichten zien. Hij wil het mysterie en de fabels, die zijn hart kunnen bevredigen. Zo wil de massa in de laatste dagen haar godsdienst hebben: 'krachten, tekenen en wonderen en fabels'.

Aan de ene kant wil men heden ten dage een mysterie- en mirakel-geloof wat het hart bevredigt en de mens steeds opnieuw een geestelijke kick geeft. Aan de andere kant wil men genieten in deze wereld en zich overgeven in hartstocht aan allerlei onreinheid en schandelijke lusten.

De liefde is het kenmerk van de bedeling van de verborgenheid. Volgens 1 Korinthe 13 zou na de Handelingen periode veel afgedaan hebben, verstommen en ophouden, maar geloof, hoop en liefde zouden blijven bestaan. 'Deze drie', zegt Paulus, 'maar de meeste van deze is de liefde' (1 Kor. 13:13). Zonder die liefde zijn wij niets en zijn onze werken, hoe mooi en goed, niets waard. Die liefde heeft de christen in de laatste dagen ingewisseld voor een liefde voor de tegenwoordige, boze aioon.

Veel gebrek aan inzicht ontstaat doordat men DE LIEFDE TOT DE WAARHEID heeft verlaten.

Paulus' oudste brieven heeft hij geschreven in een periode van ongeveer zeven jaar, en wel gedurende de tijd die het Boek der Handelingen beschrijft.
Toen volgde een tijd van rust voor Paulus' pen. Ongeveer van 4 jaar. Gedurende die tijd schreef Paulus niet aan de Gemeenten. Hij was eerst twee jaar gevangen te Cesarea en daarna twee jaar te Rome. Kort na zijn aankomst daar spreekt hij het oordeel uit over Israël buiten het land en sluit hiermee voor lange eeuwen de deur van het Koninkrijk der hemelen voor Israël toe.

Paulus citeert dan voor de derde maal Jesaja 6:9 en 10, iets wat Christus reeds tweemaal gedaan had (Matt. 13:14, 15 en Joh. 12:40). Dit maakt een eind aan Israëls voorrangsbehandeling. Israël wordt terzijde gezet, de nationale voorrechten houden op. Het "eerst de Jood" (Rom. 1:16) verdwijnt. Tevens houdt de prediking van het aan Israël op te richten Koninkrijk der hemelen op. De gaven, talen, tekenen, wonderen, profetieën van 1 Kor. 12 worden "te niet gedaan"(1 Kor. 13). Van nu af begint iets nieuws, de bedeling van het geheimenis (of: verborgenheid – zie Efe. 3:9 SV).

Mozes was de middelaar van het Oude Verbond der wet. Zijn optreden wordt ook gekenmerkt door wonderen en tekenen. Het 'begin van zijn tekenen' werd gevormd door de verandering van water in... bloed (zie Exod. 7:14 e.v.).

De apostel Petrus tot zijn volksgenoten en leiders:

 • "Mannen van Israël, hoort deze woorden: Jezus de Nazoreeër, een man, u van Gods wege aangewezen door krachten, wonderen en tekenen, die God door Hem in uw midden heeft verricht, zoals gij zelf weet, deze, naar de bepaalde raad en voorkennis, van God uitgeleverd, hebt gij, door de handen van wetteloze mensen aan het kruis genageld en gedood. God evenwel heeft Hem opgewekt, want Hij verbrak de weeën van de dood, naardien het niet mogelijk was, dat Hij door hem werd vastgehouden." (Hand. 2:22-24)

Het Verbond gesloten

Nadat God Zijn Heerlijkheid heeft laten voorbijgaan (Christus!) lezen we:

 • "Mozes knielde haastig ter aarde, boog zich neder en zeide: Indien ik genade in Uw ogen gevonden heb. Here, dan ga toch de Here in ons midden, want het is een hardnekkig volk, maar vergeef ons onze ongerechtigheden en onze zonden; neem ons als erfdeel in bezit." (Ex. 34:8,9)

Na deze schuldbelijdenis staat er dan in vers 10:

 • "Hij zeide: zie, Ik sluit een Verbond; in het bijzijn van uw gehele volk zal Ik wonderen doen, zoals niet gewrocht zijn op de gehele aarde en bij al de volken; het gehele volk in wiens midden gij zijt, zal het werk des HEREN zien, want ontzagwekkend is wat Ik met u doe."

Psalm 96

 • "Zingt de HERE, gij ganse aarde, boodschapt Zijn heil van dag tot dag. Vertelt onder de volken Zijn heerlijkheid, onder alle natiën Zijn wonderen.
  Want de HERE is groot en zeer te prijzen, geducht is Hij boven alle goden;
  want alle goden der volken zijn afgoden, maar de HERE heeft de hemel gemaakt;
  majesteit en luister zijn voor Zijn aangezicht, sterkte en vreugde in de plaats waar Hij woont.

De discipelen stellen bijvoorbeeld in Handelingen 1:6 de vraag:

 • Here, herstel Gij in deze tijd het koningschap (of: koninkrijk) voor Israël?”

Er is dus kennelijk een tijd(stip) waarop dat koningschap hersteld wordt. Vraag is alleen: wanneer? Uit het vervolg van Handelingen blijkt, dat het herstel in die dagen niet heeft plaatsgevonden en uitgesteld is tot in de toekomst. Dat betekent dat ook de teksten die betrekking hebben op dat (herstelde) koningschap pas vervuld worden in de toekomst… Klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk niet zo voor de hand te liggen.

Eén voorbeeld: de prediking van het evangelie van het Koninkrijk ging gepaard met tekenen en wonderen. Het koninkrijk is na de verwerping van de Koning en na de terzijdestelling van Israël (Hand. 28:28) verborgen en toch worden – ook vandaag – de tekenen en wonderen sterk gepropageerd. Vaak ondersteund met bovengenoemde uitspraken.

En inderdaad, de Bijbel zegt, ja de Heere Jezus zegt het Zelf:

 • Gaat en predikt en zegt: Het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen. Geneest zieken, wekt doden op, reinigt melaatsen, drijft boze geesten uit. Om niet hebt gij het ontvangen, geeft het om niet.” (Matt. 10:7 en 8).

Wie ook vers 5 en 6 erbij leest komt al gauw tot de ontdekking, dat deze woorden een speciale setting hebben en dus niet zomaar op deze tijd van de verborgenheid mogen worden toegepast. Altijd moeten we ons afvragen: Tegen wie werd dat gezegd?

Duivels

We kunnen nog een stap verder gaan. Dergelijke uitspraken kunnen zelfs een duivelse achtergrond hebben! Het woord ‘duivel’ is de vertaling van het Griekse ‘diabolos’ en betekent letterlijk: door-elkaar-werper. Het is de tegenstander er alles aan gelegen om Gods woorden door elkaar te husselen, ze uit de context los te maken en zo mensen te misleiden. De satan deinst er werkelijk niet voor terug om met woorden der waarheid zijn leugen te propageren.Hij heeft slechts het doel om twijfel te zaaien aan het heilig Woord van God. Denk aan de list waarmee hij Eva verleidde: “God heeft zeker wel gezegd…” (Gen. 3:1).

In Lukas 4 lezen we over de verzoeking van Jezus in de woestijn. De Here Jezus pareert de aanvallen van de duivel door het Woord van God te citeren. Met de woorden van Efeze 6:17 gesproken, hanteert de Heiland het ‘zwaard des Geestes’, dat is het Woord van God. Als de duivel geen vat op Hem krijgt schroomt hij niet het Woord van God erbij te nemen:

 • En hij (satan) leidde Hem (de Heere Jezus) naar Jeruzalem en stelde Hem op de rand van het dak des tempels en hij zeide tot Hem: Indien Gij Gods Zoon zijt, werp Uzelf dan vanhier naar beneden; want er staat geschreven: Aan zijn engelen zal Hij opdracht geven aangaande u om u te behoeden, en: Op de handen zullen zij u dragen, opdat gij uw voet niet aan een steen stoot. En Jezus antwoordde en zeide tot hem: Er is gezegd: Gij zult de Here, uw God, niet verzoeken.”

Nota bene: Gods Woord wordt gebruikt (lees: misbruikt) om duivelse plannen uit te voeren!

Waarheid

Het is voor Gods kinderen van het allergrootste belang om Gods woorden aandachtig en nauwgezet te onderzoeken en daarbij ook goed te letten op het verband en de context waarin zij voorkomen. Doen zij dat niet, dan is hun inzicht niet gebaseerd op de volle waarheid en kunnen zij zelfs een gemakkelijke prooi worden voor de tegenstander.

In Efeze 6:14 zegt Paulus: “Stelt u dan op, uw lendenen omgord met de waarheid…” De gordel der waarheid is niet voor niets het eerste onderdeel van de wapenrusting Gods “…om stand te kunnen houden tegen de verleidingen (Gr.: methodes) des duivels.” (vers 11).

Dag des HEREN

De profetie van Joël spreekt over de gebeurtenissen met betrekking tot de Dag des HEREN, waarin de Here Zijn verlossende heerschappij zal openbaren. De macht en de heerlijkheid van God zullen zichtbaar worden, voor het oog van Israël en de volkeren, zoals ook tot uitdrukking komt in de naam van de profeet, Joël (= Jahweh is God). Het is Zijn Dag, waarin Zijn naam koninklijke eer zal ontvangen:

 • "Zie, er komt een Dag voor de HERE... en de HERE zal Koning worden over de gehele aarde; te dien dage zal de HERE de enige zijn en Zijn naam de enige." (Zach. 14:1 en 9).

De komst van de Dag des HEREN zal worden ingeleid met wonderen "in de hemel en op de aarde." Het zal een tijd zijn van oordeel en ook van zegen. Beide hebben in de eerste plaats betrekking op het volk van Israël. Het is de tijd van benauwdheid voor Jakob, maar ook van zijn uitredding en herstel. Het volk zal de heerlijke roeping van God gaan vervullen als "een koninkrijk van priesters en een heilig volk." (Exod. 19:16).

Waarschuwing

We leven vandaag in een tijd, waarin de tegenstander niet stil zit. Integendeel, de satan doet zich voor als een engel des lichts (2 Kor.11:14). En heeft zijn schijn-apostelen uitgezonden: leraren, predikers, evangelisten... om mensen te verleiden en te misleiden!
In
2 Tessalonicenzen 2 zegt de Bijbel, dat het "geheimenis der wetteloosheid" reeds in werking is. De komst van de 'mens der wetteloosheid' staat voor de deur en "diens komst is naar de werking des satans met allerlei krachten, tekenen en bedrieglijke wonderen..." (vers 9).

Het geheimenis der wetteloosheid is de verborgen werking van satan, de macht der duisternis. Hij doet in het geheim zijn werk, totdat straks de wetteloze zich zal openbaren. En: hij doet in het geheim zijn werk, zodat straks de wetteloze zich kan openbaren. Het woordje 'bedrieglijk' in vers 9 is de vertaling van het Griekse 'pseudous', waarin wij het woord 'pseudo' herkennen. Meestal wordt dit vertaald met 'leugen', soms ook met 'vals'. Bedrieglijke wonderen zijn dus wonderen van de leugen, bedoeld om mensen te misleiden.

God heeft Zijn profeten, de satan heeft zijn valse profeten. God heeft Zijn apostelen, de satan heeft zijn schijn-apostelen. God heeft Zijn dienaren der gerechtigheid, de satan heeft zijn dienaren die zich als zodanig voordoen. Wat satan doet lijkt dus net echt (zie bijv. Hand. 16:16-18) en is nauwelijks te onderscheiden. Sterker nog: het is eenvoudig niet te onderscheiden als we afgaan op wat we zien of horen! Alleen door het kennen van Gods Woord is geestelijk onderscheid mogelijk. De 'werking des satans' wordt in vers 9 verklaard als "...allerlei krachten, tekenen en bedrieglijke wonderen". Dezelfde woorden komen wij vaker tegen in de Bijbel in verband met het werk van God (zie bijv. Hand.2:22, Rom.15:19 en Hebr.2:4).

Deze dingen zijn verbonden met de prediking van het Koninkrijk (vgl. Matth.10:1-8 en Marc.16) en behoren bij de "krachten van de toekomende eeuw" (Hebr.6:5), waarin het Koninkrijk zal worden geopenbaard. In de praktijk betekent dat: genezingen, opwekken van doden, boze geesten uitdrijven, spreken in tongen, handen opleggen, enzovoort. Van precies dezelfde dingen bedient satan zich in zijn verleidend werk. Uiterst bedrieglijk. En hij werkt, uiteraard, graag met pseudoniemen!

Een voorbeeld van de bedrieglijke wonderen, die er vandaag op ons af kunnen komen, las ik op 10 juni 2008 op internet:

 

Valse opwekking!

Er waait wederom een 'geest van valse opwekking' in Amerika, die ook naar Nederland lijkt over te komen. Voor wie geïnteresseerd is en het kan verdragen, een aantal feiten op een rij inclusief de mening van onder andere Dirk van Genderen (EO-Visie) die géén blad voor de mond neemt (gelukkig!)

 

Op een forum werd er een tijdje geleden al over bericht: de "opwekking" o.l.v. Todd Bentley, in Florida, die ook wel de "Lakeland Revival" wordt genoemd. De berichten verschijnen steeds hardnekkiger; de 32-jarige Bentley -voorzien van talloze tatoeages- predikt dat er mensen worden genezen, mensen vallen "in de geest" en bovenal zouden er doden zijn opgewekt.

In de EO-Visie, nr. 23, een artikel van Dirk van Genderen. Van Genderen schrijft:

 • "Soms kan Bentley niet meer stoppen met lachen. Een keer kroop hij als een hond over het podium. Af en toe schreeuwt hij keihard 'bam' en dan weer 'Pumbah' en even later talloze keren 'Fire, Fire, Fire'.. vrijwel iedereen die hij aanraakt op het voorhoofd valt achterover" En verder:
 • "bewijzen van genezingen die hij claimt, zijn nauwelijks te vinden. Wél getuigenissen van mensen die door het bezoeken van zulke samenkomsten of het kijken naar zo'n uitzending geestelijke problemen kregen".

 

Ook schrijft van Genderen dat Bentley beweert dat hij veelvuldig in de 3e hemel komt en dat Paulus (!) hem daar zou hebben verteld dat hij de brief aan de Hebreeën samen met Abraham zou hebben geschreven (lees hier van Genderen's volledig commentaar, PDF-bestand).

Bentley beweert vele wonderlijke zaken, zoals het feit dat er door de Lakeland Revival 17 mensen uit de dood zijn opgewekt...

Zijn er doden opgewekt in Florida of is Bentley een leugenaar? Ook MannaMagazine besteedt aandacht aan Bentley.

 

MannaMagazine:

 • "De ‘opwekking van Lakeland’ grijpt snel om zich heen en dat komt vooral doordat de internationale tv-zender "God TV" de bijeenkomsten uitzendt. Via satelliet is God TV bijna overal (ook in Nederland) te ontvangen. En voor wie geen satellietschotel mocht hebben: de uitzendingen zijn ook te volgen via internet. Maar de leider van de opwekking, Todd Bentley, ligt onder vuur. Sommigen vrezen dat hij onder demonische invloed staat. Manna-magazine publiceert onder meer foto’s van tatoeages die Bentley recentelijk heeft laten zetten, onder anderen van de naam Emma-Hoo in het Japans. Volgens Bentley is Emma een vrouwelijke engel die hem ‘leidt’ en hem in de hemel heeft gebracht. Maar in de Japanse mythologie is Emma-Hoo de naam van een demon."

ENGELEN?

Geleide-engelen c.q. geleide-geesten komen regelrecht uit het spiritisme. Zij hebben niets, maar dan ook hélémaal niets met het Woord van God te maken! Daarnaast kent God's Woord ook helemaal geen 'vrouwelijke engelen'.

Bentley beweert tevens dat hij een ontmoeting heeft gehad met de 'engel' welke ook
William Branham zou hebben geleid (video). Branham is vooral bekend geworden vanwege zijn dwaalleer over Kaïn (deze zou zijn geboren, volgens Branham, uit "sexueel wangedrag tussen Eva en de slang").

Als we het verslag van van Genderen en MannaVandaag lezen, kunnen we niet anders dan ongelovig met de ogen knipperen en "het hoofd schudden" dat er zóveel, met name Charismatische, christenen zijn die als goedgelovige blinde paarden achter dergelijke charlatans aanlopen (en ja, we hebben bewijs, leest u verder?!). Ook
evangelist Jaap Dieleman schijnt tot die groep te behoren. Dieleman beweert dat in Nederland ook een opwekking à-la Lakeland Revival zal komen. Volgens hem is zijn initiatief geen kopie van de ‘Lakeland Revival’.

TORONTO AIRPORT

Bentley heeft nauwe banden met de Toronto Airport-gemeente. Wellicht kent u ze nog van de "Toronto Blessing". Ook daar vielen mensen achterover "in de geest", blaften als honden, "baarden" in de geest, enz., enz. John Arnott, leider van deze gemeente, spreekt ook op de bijeenkomsten van Bentley en "zegende" hem. In deze video beweert Bentley dat hij zat te eten met Arnott en 'voelde dat God's glorie neerdaalde in de Tuin van Gethsemané ("Olive Garden"). Arnott ontkent het niet, maar begint te vertellen over Engelenverschijningen aan een theoloog.. de Engelen kwamen met rugzakken waar de "zegeningen uit de jaren '90 in zaten om ze nog eens te brengen" (de "Toronto blessing"). Bentley's optredens zijn dan ook niets anders dan een extremere variatie hierop met "de zegen" van Toronto Airport (Vineyard).

WORDEN ER DODEN OPGEWEKT?

Eerdergenoemde Dieleman herhaalt de onverifieerbare en onbewezen claims van Bentley. Bentley belooft "follow ups" en bewijs.. Dieleman over zijn geplande bijeenkomsten:

 • Ik kreeg namelijk dit idee al voordat ik ooit een dienst van Lakeland had gezien. Maar ook al denken mensen dat het een kopie van Lakeland is, dan nog vind ik dat niet erg. Want in Lakeland zijn al 17 doden opgewekt. Meer dan 60 mensen uit rolstoelen opgestaan, doven, lammen, kreupelen, blinden zijn genezen en stalen pinnen zijn uit ruggen, benen en armen verdwenen. Ik kan er geen bezwaar tegen hebben om dat te kopiëren. Ik zou hetzelfde heel graag ook in Nederland willen zien en ik geloof dat we het gaan zien".

De claim dat er doden worden opgewekt wordt regelmatig én gemaakt door Bentley én dus nagesproken door anderen zoals evangelist Dieleman. De vraag is: als het werkelijk wáár is, waar zijn dan de bewijzen hiervoor? Waarom komt dit niet op Televisie, op de journaals? Waarom staat dit niet op de voorpagina's van de kranten? Natuurlijk zullen de medestanders van Bentley zeggen: "dat doen kranten niet, die willen niet dat dit soort nieuws bekend wordt!". Want ja, die krantenjongens zijn 'tegen' bewijzen van het bestaan van God, nietwaar? Goed, hoe zit het dan met de Christelijke media? Die zouden dit toch moeten uitschreeuwen? En dan... wordt het angstaanjagend stil.

Totdat we
goed lezen in Charisma Magazine, dat uitgebreid verhaalt over de 'wonderen' bij de Lakeland Revivial.
"One of the cases involves a 3-year-old girl, dead for two days, who allegedly woke up and coughed as she was being wheeled into a room to have her organs harvested, Strader said.
The hospital denied the report" (video). In de video hoort u zelfs de bewering dat het meisje (op dat moment) nog in het ziekenhuis is... Maar.,.. het ziekenhuis ontkent het gebeuren. Er ís geen kind opgewekt uit de dood. Er wáren geen organen afgestaan, ze lág niet op de operatietafel om 'opengesneden te worden' (zoals het zo fijnzinnig wordt gebracht) om haar organen af te staan.

Toch deed Bentley op het podium voorkomen alsof een van zijn medewerkster het een en ander telefonisch bevestigd had gekregen van de vader... Een
criticus merkt op:
"..Ook al ontkent het ziekenhuis het, dan nog zijn er toch nog plenty andere getuigen van deze opstanding? Ik bedoel: hoe zit het met het meisje haar huisarts? De werknemers in het lijkenhuis? De verpleegkundigen? Bewakingspersoneel van het ziekenhuis? Echt, er heeft toch wel IEMAND daar gezien dat dit gebeurde? Het feit dat Charisma, een blad met een vooringenomen positieve stellingname over wat er gebeurt Lakeland, helemaal NIETS gedaan heeft met dit feit zegt mij dat zij weten dat het totale nep is"

Nog een voorbeeld. In een
filmpje op YouTube wordt beweerd door een meisje dat ze 'door een vampier gedood werd' bij een auto-ongeluk en dat zij door gebed werd 'opgewekt uit de dood'. Zij zou "nummer 16" zijn, zo roept Bentley... Enig bewijs dat zij überhaupt overleden zou zijn (luister naar het filmpje, de jongen geeft toe dat hij haar pols niet heeft gecontrloleerd!) ofwel opgewekt zou zijn uit de dood ontbreekt.. Maar het wordt wél als "een feit" gepresenteerd!

De "13e" opwekking is nog zo'n voorbeeld. Een "non confirmed" (onbevestigde) opwekking. Van "de broer van een vrouw" (van beiden wordt de naam niet genoemd). Bentley zegt dat hij het nog zal natrekken. Maar elk bewijs blijft uit (
video).

De kritische kijker zal door álle claims heen prikken. Beweringen als dat "een dokter uit Kenia heeft gebeld dat.." (en de naam wordt niet genoemd, de feiten ontbreken, etc). Naamloze opwekkingen. Vergelijk dat eens met de opwekkingen die wij kennen uit God's Woord? Verifieerbaar. Met
vele getuigen er bij. Met 'naam en toenaam' genoemd.

BENTLEY IS EEN LEUGENAAR
Todd Bentley
is een leugenaar. Hij weet het. Charisma Magazine weet het. En U weet het nu ook. De Opwekking welke Lakeland Revival heet, is een leugen. Een valse opwekking.

Ook het volgende wil ik u niet onthouden. Het laat zien hoe satan in onze tegenwoordige tijd te werk gaat. Het is zeer verhelderend. Ik las dit donderdag 12 juni 2008:

 

EEN EX-SATANIST ONTMASKERT DE TORONTO BLESSING

(onderstaand artikel met toestemming overgenomen van de site van M. Verhoeven, die het uit het Engels heeft vertaald)

http://livingjourney.wordpress.com/2008/06/03/this-is-a-comment-response-worth-reading/

Op de site van Christian Witness Ministries plaatste iemand het hieronder volgende commentaar over de gevaren van de Toronto Blessing (Toronto Zegen):

Beste Dr. N.N, ik ben een ex-satanist (werd daarvan bevrijd in de jaren ’80) en heb gehoord over uw streven om de beweging van de Toronto Ervaring te bestrijden. (Ten minste enkele christenen hebben wat inzicht, alhoewel een beperkt aantal). Dank God hiervoor! Ik onderscheid de geesten achter de Toronto Ervaring als zijnde dezelfde geesten die wij indertijd (toen ik nog in de satans kerk zat) op de kerk loslieten (om te bedriegen), toen ik nog tegen het Christendom was. Dit zijn bedriegende geesten, en zij zijn zo schaamteloos en opvallend dat het me verbaast dat de mensen niet zien wat er gaande is. De mensen nemen blindelings aan wat voor ogen is, en laten na, het naar voren gebrachte, te toetsen aan de Woorden Gods. Het probleem is dat de kracht van deze geesten in het bedrog ligt. (Zij zijn voornamelijk bedriegende geesten m.b.t. religie).

Ik zou u dankbaar zijn als u mij wat van de exposés opstuurt die u hebt geschreven (of die van iemand anders) want ik verzamel informatie over wat gaande is. Ik zou nadien graag zelf enkele exposés schrijven. Ik zie dat Dr. Morphew (Renewal Apologetics) [propagandist van de Toronto Ervaring] heel wat te zeggen heeft over u en Alan Morrison. Ik weet niet of hij loog over u, maar zeker over Alan Morrison! Het zou prachtig zijn als enkele mensen zouden kunnen samenzitten om een stevig antwoord te geven op de afval die zij verspreiden. Ik roep die mensen op die bezorgd genoeg zijn om tijd te besteden aan het bereiken van hen die potentiële slachtoffers zijn van de Toronto Ervaring, vooraleer zij erdoor (door satans geesten) gegrepen worden.

Voor alle anderen die het licht bezitten: hou u alstublieft niet stil. Als u een huis zou zien dat in brand staat, zou u de bewoners dan niet verwittigen? Als u zou zien dat iemand een afgrond dreigt in te storten, zou u dan zwijgen? Dr. Morphew zegt in zijn publicatie, Renewal Apologetics pag. 15: “Fenomenen van de Heilige Geest trekt ook gekken aan …” O ja? Maar waar is het criterium voor het determineren van gekheid? De wereld binnen deze, door foute geesten bezette kerken, verschilt niet van de wereld in het gesticht. (Als u mij niet gelooft, bezoek dan eens een psychiatrische inrichting). In feite is geestelijke gezondheid relatief, en het bepalen van wie gek is of niet, is subjectief (ik spreek vanuit Toronto Ervaring perspectief); waarom dan onderscheid maken tussen gekken en niet-gekken? Met de Toronto Ervaring is het onderscheid zo vaag dat het hier een geval betreft van geesteszieken die de niet-geesteszieken diagnosticeren. Als een krankzinnige uit zijn cel van het gesticht zou losbreken, en zich in een Torontosamenkomst zou bevinden, dan zou hij zeker denken dat hij zich nog steeds in het gekkenhuis bevindt. [Bert: wanneer u leest wat daar gebeurt, dan is deze stelling zeker niet overdreven]

In de jaren dat ik Satan en zijn demonen aanbad, ontdekte ik dat de krachten van de duisternis gedijen op ironie1, om de spot te drijven met God. Het is alsof zij de Schrift hebben doorzocht op elke gruwel in Gods ogen, en daarna trachten zij de gelovigen ertoe te verleiden om deze gruwelijkheden in de naam van Christus te accommoderen.

Jesaja 28 en 29 beelden Gods afschuw af voor dronken leiders van Zijn volk. Hij waarschuwt Israël voor dronken profeten:

Jesaja 28:1-5:

 • Wee de hovaardige kroon der dronkenen van Efraïm, … zal Hij ze ter aarde neerwerpen met de hand. De hovaardige kronen der dronkenen van Efraïm zullen met voeten vertreden worden. … Te dien dage zal de HEERE der heerscharen tot een heerlijke Kroon en tot een sierlijke Krans zijn voor de overgeblevenen van Zijn volk”

En Jesaja 29:9 zegt:

 • zij zijn vrolijk, derhalve roept gij; zij zijn dronken, maar niet van wijn; zij waggelen, maar niet van sterke drank”.

De profeten zouden de ogen van het volk moeten zijn maar God heeft hen verblind.

Zou God (die altijd dezelfde is) waarschuwen tegen dronken profeten, die dronken zijn zonder wijn, en dit zelfde beeld (dronken zijn) gebruiken om een opwekking door Zijn Geest aan te tonen? God is niet zoals een mens, die geneigd is tot contradictie, noch is Hij zoals Satan, die zaken omkeert en het goede boos en het boze goed noemt. Zal dezelfde God die dronkenschap verafschuwt, plotseling het beeld van dronkenschap gebruiken als uitdrukking van Zijn Heilige Geest? We kunnen er zeker van zijn dat Satan, de auteur van tegengestelden, achter zulk contradictorisch gedrag zit. Satan kan eens goed lachen met Gods volk, die in een benevelde toestand - “Dronken in de geest” - God staan te prijzen”.

De belijdende Kerk verschilt niet zoveel van Israël, vermits ze Israëls zonden herhaalt! Jesaja werd gezegd dat de profetieën als een boek verzegeld waren. Dit was niet te wijten aan de duisterheid van deze geschriften, of omdat ze werkelijk verzegeld waren, maar aan de blindheid en domheid van het volk, wier ogen gesloten waren.

Lees deze profetie zorgvuldig …

Jesaja 29:9-14:

 • Zij vertoeven, daarom verwondert u; zij zijn vrolijk, derhalve roept gij; zij zijn dronken, maar niet van wijn; zij waggelen, maar niet van sterke drank. Want de HEERE heeft over u uitgegoten een geest van diepe slaap, en Hij heeft uw ogen toegesloten; de profeten, en uw hoofden, en de zieners heeft Hij verblind. Daarom is u alle gezicht2 geworden als de woorden van een verzegeld boek, hetwelk men geeft aan een, die lezen kan, zeggende: Lees toch dit; en hij zegt: Ik kan niet, want het is verzegeld. Of men geeft het boek aan een, die niet lezen kan, zeggende: Lees toch dit; en hij zegt: Ik kan niet lezen. Want de Heere heeft gezegd: Daarom dat dit volk tot Mij nadert met zijn mond, en zij Mij met hun lippen eren, doch hun hart verre van Mij doen; en hun vreze, waarmede zij Mij vrezen, mensengeboden zijn, die hun geleerd zijn;Daarom, ziet, Ik zal voorts wonderlijk handelen met dit volk, wonderlijk en wonderbaarlijk; want de wijsheid zijner wijzen zal vergaan, en het verstand zijner verstandigen zal zich verbergen

(Tot zover het overgenomen artikel)Deel 7 volgt DV

Bert Boersma juni 2008 boersmaklm@hetnet.nl

1 Ironie: het spottend andersom zeggen.

2 SV Kantt. 52: “Alle gezicht: dat is, al de voorzeggingen en profetieën van de ware profeten, die God tot u zendt, of het gezicht van alles”.

 

 

De Leugen regeert.......(deel 7) slot

 

Hoe satan werkt

Graag wil ik nog even terugkomen op het laatste gedeelte van deel 6, waar die tot geloof gekomen ex-satanist zijn relaas schreef. Eigenlijk moet het zeer triest genoemd worden, dat deze ex-satanist (zie deel 6) de werkzame geest van satan ontdekt in diensten, die zogenaamd gehouden worden ter ere van God. De aanwezigen ervaren de geest, maar hebben niet in de gaten dat de verkeerde geest bezit van hen neemt. Argeloos gaan mensen naar deze diensten, niet wetende wat hun boven het hoofd hangt.

Maar ze hadden het kunnen weten wanneer ze omgang hadden gehad met Gods Woord, en zich bij de bestudering van Zijn Woord hadden laten leiden door Gods Geest, dan had Gods Geest hen geleid in alle Waarheid. Dat is wat de Bijbel hierover zegt, en dan hadden ze de geesten kunnen onderscheiden. Deze zogenaamde "leiders" maken misbruik van de onkunde van de aanwezigen.

Bovendien vond ik zijn verhaal indrukwekkend, omdat we kunnen leren uit zijn verhaal, hoe satan vanaf den beginne altijd heeft gewerkt. Altijd wilde hij de mensen ongehoorzaam maken, om God belachelijk te maken. En ook satanisten weten nogal wat van Gods Woord, maar die kennis wordt dan aangewend, om de dingen totaal om te draaien. Zo worden dingen die de Heere een gruwel noemt, door hen zó verdraaid én gecommuniseerd naar de christenen, alsof die gruwelen in de naam des Heeren, of zo u wilt in de Naam van Jezus voor God aangenaam zouden zijn. Hij schreef dienaangaande:

 • "In de jaren dat ik Satan en zijn demonen aanbad, ontdekte ik dat de krachten van de duisternis gedijen op ironie, om de spot te drijven met God. Het is alsof zij de Schrift hebben doorzocht op elke gruwel in Gods ogen, en daarna trachten zij de gelovigen ertoe te verleiden om deze gruwelijkheden in de naam van Christus te accommoderen."

Ik zal één voorbeeld noemen: Op meerdere plaatsen in Zijn Woord noemt de Heere het een gruwel wanneer mannen met mannen gemeenschap hebben:

 • "Een man die gemeenschap heeft met iemand van het mannelijk geslacht, zoals men gemeenschap heeft met een vrouw, – beiden hebben een gruwel gedaan, zij zullen zeker ter dood gebracht worden, hun bloedschuld is op hen." (Lev 20:13).

De NBV heeft hier vertaald:

 • "Wie met een man het bed deelt als met een vrouw, begaat een gruweldaad. Beiden moeten ter dood gebracht worden en hebben hun dood aan zichzelf te wijten."

In de NBV is de vertaling nogal wat geweld aangedaan. Dat komt veel vaker voor. Wanneer we in de concordantie het woord "gruwel" opzoeken, dan vinden we dat in de Statenvertaling 71 keer, in de NBG51 67 keer, en in de NBV nog maar 23 keer. Dus in de NBV vinden we minder dingen die de Heere een "gruwel" noemt. Logisch dat zo'n vertaling aangenamer voor het menselijk gehoor is, maar met zo'n vertaling kunnen we niets, als we Gods Woord willen onderzoeken, en willen weten wat de Heere ons in Zijn Woord te zeggen heeft.

Wat is v.w.b. bovenstaande tekst vandaag de praktijk in vele kerken? Men neemt God niet meer op Zijn Woord, maar verdraaid dingen door te zeggen, dat God een God van liefde is, en waar liefde is, gebied God Zijn zegen, en daarom kunnen we toch die twee liefhebbende mannen niet weigeren om hen in kerk te trouwen? Dit is Godslasterlijk en een leugen. En daarmee regeert de leugen ook in die kerken. Zo zijn er nog vele dingen op te noemen, waarin het satan is gelukt, om de dingen te verdraaien, en velen trappen in de opgezette fuik.

We behoren de dingen die op ons afkomen te toetsen, en te onderscheiden op grond van het Woord, zoals die ex-satanist de dingen leerde te onderscheiden, hij zei:

 • "Ik onderscheid de geesten achter de Toronto Ervaring als zijnde dezelfde geesten die wij indertijd (toen hij nog in de satans kerk zat) op de kerk loslieten (om te bedriegen), toen ik nog tegen het Christendom was. Dit zijn bedriegende geesten, en zij zijn zo schaamteloos en opvallend dat het me verbaast dat de mensen niet zien wat er gaande is. Het probleem is dat de kracht van deze geesten in het bedrog ligt.” (Zij zijn voornamelijk bedriegende geesten m.b.t. religie).

In de Naam van Jezus...

Wij moeten ons vandaag dan ook ernstig afvragen of alles wat doorgaat voor 'christelijk', 'evangelisch', of 'manifestaties van de Geest', 'geestelijke opwekking', en noem maar op, wel echt is. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd, dat heel veel van wat als Gods werk geproclameerd wordt in onze dagen, niets anders is dan de valse, pseudo-activiteit van de tegenstander.

Het gebruik van allerlei bijbelse termen geeft geen enkele garantie dat het 'goed' is, zelfs niet het noemen van de Naam van de Here God of Jezus. Denk bijvoorbeeld aan de woorden van de Heiland in Mattheüs 7:21-23:

 • "Niet een ieder, die tot Mij zegt: Here, Here, zal het Koninkrijk der hemelen binnengaan, maar wie doet de wil mijns Vaders, die in de hemelen is. Velen zullen te dien dage tot Mij zeggen: Here, Here, hebben wij niet in uw naam geprofeteerd en in uw naam boze geesten uitgedreven en in uw naam vele krachten gedaan? En dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; gaat weg van Mij, gij werkers der wetteloosheid."

Gelukkig oordeelt God nog niet vandaag. Het is nog altijd de dag der genade, waarin God op verborgen wijze werkt door Zijn Woord en Geest, tot uitroeping van de Gemeente, het Lichaam van Christus. Ons enige houvast is het Woord, door Gods Geest geïnspireerd. Dat is onze maatstaf. Het is daarom zo belangrijk om de Bijbel te lezen en te bestuderen, en je af te vragen: wat is Gods wil in deze tijd, de bedeling der genade Gods? (vgl. Kol. 1:9,10).

Voorzichtig

En laten wij, juist nu de satan zijn verleidende werkzaamheden vermenigvuldigt in allerlei occulte zaken, en pseudo-christelijke activiteiten, toch vooral voorzichtig zijn! Voorzichtig met 'allerlei krachten, tekenen en wonderen', wel te verstaan. Want het Woord mogen wij altijd en overal duidelijk en krachtig verkondigen. En de wereld heeft het niet nodig te horen van allerlei bijzondere belevenissen, hoe waarachtig die ook kunnen zijn. Wat de wereld nodig heeft, is de duidelijke prediking van het Woord, van het Evangelie van de Here Jezus Christus, die gestorven is voor de zonde. Wiens bloed vergeving schenkt aan elke zondaar, die vol zonde-besef tot Hem komt en voor altijd gered kan worden!

Hoe belangrijk ons gevoelsleven ook is in het dagelijks (geloofs)leven, het geloof behoort
boven het gevoel te staan. Ons gevoel zet ons vandaag op de top van een berg, en morgen misschien wel in een diep dal. Maar geloven is: vertrouwen op wat God zegt.

 • Het geloof is "de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet" (Hebr.11:1).

Het gaat niet om allerlei zichtbare, uiterlijke zaken, maar vooraleer om wat God zegt in Zijn Woord. Daar gaat het om, dat is de eerste en de laatste toetssteen. Laten we daarom met elkaar bidden, dat het Woord der waarheid toch vooral aan het woord mag komen!

Hij kwam tot het Zijne, namelijk Israël, doch de Joden hebben Hem niet aangenomen, dat wil zeggen, niet allemaal. Velen waren (en bleven) ongelovig, hoewel de Here Jezus er door tekenen en wonderen alles aan deed om te laten zien, dat Hij de beloofde Messias was, de Redder van Zijn volk. Zij mochten het zien, en waren ziende blind. Zij hoorden de woorden van de Heere, maar waren horende doof. Wij mogen ook het Woord horen, HOREN wij?

 

Velen vallen van het geloof af en begeven zich tot allerlei wind van leer. Paulus waarschuwt ons ook voor de valse leringen, hij zegt: "Opdat niemand u met drogredenen misleide." De Statenvertaling zegt hier:

 • "Opdat niet iemand u misleide met beweegredenen, die een schijn hebben." (Kol 2:4).

Ze hebben een schijn, het lijkt erop, maar die dingen zijn niet van de Heere. Vele voorbeelden zijn vandaag de dag te noemen, die de ontstellende toename en verbreiding van allerlei occulte zaken zouden kunnen staven. Denk aan de vele boeken die over dit onderwerp handelen. Denk aan de belangstelling in de media voor bovennatuurlijke zaken. En wat te denken van zoveel alternatieve genezers, en van de vele lichaams- en geestontspannende clubs: yoga, sensitivity-training, transcedente meditatie, enz., enz. Keuze genoeg.

Ook dichterbij, op het kerkelijk erf, is men steeds meer geneigd zich te richten op de gevoelskant van het geloof.Men strekt zich uit naar bijzondere ervaringen, waarin God Zich zou manifesteren. Dit vormt voor de tegenstander een gemakkelijke ingang om mensen te misleiden met “allerlei krachten, tekenen en bedrieglijke wonderen” (2 Tess. 2:9). Temeer omdat deze hang naar beleving in de praktijk de bestudering van Gods Woord overstijgt. En als mensen eigenlijk niet meer weten wat de Bijbel zegt, krijgt de tegenstander vrij spel!

Wist u dat Kardinaal Tauran van de Rooms Katholieke Kerk binnenkort (juni 2008) naar India gaat, en dat hij daar de boodschap wil afgeven "dat alle godsdiensten gelijk zijn." Om zo de dialoog met bijvoorbeeld de Islam beter aan te kunnen gaan?

De satan beschikt over allerlei krachten, waarmee hij bedrieglijke tekenen en wonderen kan verrichten (Matt. 24:24, Hand. 8:9-23, 2 Tess. 2:9, Openb. 13:13, 14). De duivel is Gods imitator. Vergelijk Exodus 7:11, 22; 8:7. De tovenaars van Egypte handelen in opdracht en als instrument van satan, Mozes in opdracht en als instrument van God. Vooral als de "wonderen" onder een vrome dekmantel geschieden, hebben velen niet in de gaten (soms ook de tovenaar zelf niet), dat het uit de duivel is, en denkt men, dat door middel van Goddelijke krachten (krachten als gave van God) tekenen en wonderen worden gedaan (Hand. 8:9-11). De satan doet zich graag voor als een engel des lichts!

Tekenen en wonderen zijn 'in', niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Vele manifestaties worden aan de Geest van God toegeschreven. Het is dan ook belangrijk te ontdekken of er een bijbels kader is, waarin de ´tekenen en wonderen´ staan. Uiteraard behoren we ons daarbij te laten leiden door wat Gods Woord erover zegt!

Maar dan is het verbazingwekkend te ontdekken, dat één van de snelst groeiende gemeenten in Nederland, die inmiddels naar de vier duizend leden op weg is, geen bijbelstudie groep is te ontdekken. Ja, er zijn vele z.g. huiskringen, die zich bezighouden met opgelegde onderwerpen, zoals: hoe men beter in de gemeente kan functioneren, of met bijvoorbeeld een boek van Rick Warren, wat vol van valse leer staat. Diverse keren heb ik persoonlijk navraag gedaan, maar er is geen bijbelstudie groep, die werkelijk Gods Woord bestudeert. (mocht ik in dezen ongelijk hebben, dan hoor ik dat graag).

Dit is een in-trieste zaak. Zo krijgt een voorganger vrij spel, om naar eigen goeddunken de gemeente dingen voor te schotelen. En zo kon het ook gebeuren, dat de voorganger op Pinksteren 2007 aan de gemeente verkondigde dat hij lang met het probleem had geworsteld, maar dat de Heere hem duidelijk had gemaakt, dat de gemeente nu de weg van de genezingsdiensten op moest gaan. En de hele grote groep volgelingen hobbelt er achteraan. Ze hebben geen kritiek, want reeds eerder hadden ze uit het boek van Warren geleerd, dat degene, die kritiek heeft, een werktuig van satan is. Zo is de gemeente monddood gemaakt.

 

De Bijbel als richtsnoer

Ook buiten het christelijke kader vinden allerlei ´spirituele´ manifestaties plaats, die in de praktijk vaak niet echt te blijken te verschillen in hun praktische uitwerking. In dit artikel spreken we alleen over dat wat zich onder christenen afspeelt, en dan ontdekken we dat deze 'verschijnselen' (die overigens beslist niet alleen van deze tijd zijn!) voornamelijk bij bepaalde groepen plaatsvinden.

De Bijbel laat zien dat 'tekenen en wonderen' niet alleen voorkomen bij 'emotionele' mensen. Wanneer de Geest werkzaam is, blijken bijvoorbeeld 'allen' vervuld te worden en in talen te spreken (Hand. 2:4). Deze 'allen' zijn dan gelovigen uit Israël of gelovigen die deel hebben gekregen aan het 'burgerrecht Israëls', die geënt zijn op de edele olijf. En tekenen zijn op hun beurt bedoeld voor het (verstrooide) volk van Israël (Hand. 2:5, 8 en 1 Kor. 14:21 - dit volk). "Immers", zegt Paulus, "de Joden verlangen tekenen ..." (1 Kor. 1:22).
Zoals gezegd: Het is belangrijk te ontdekken of er een bijbels kader is, waarin de ´tekenen en wonderen´ staan. Daarbij moeten we ons afvragen wat Gods Woord zegt, zeker wanneer we ons een bijbels gefundeerde mening willen vormen. Is het Woord inderdaad ons richtsnoer, of laten wij ons sturen door de verhalen en ervaringen van anderen?

De basis van het bijbelse kader

De eerste maal dat we over 'tekenen en wonderen' lezen, is Exodus 7. De Schrift bepaalt ons hier bij het volk Israël aan het einde van de tijd van verdrukking in Egypte. De HEERE zegt tegen Mozes, dat Hij Zijn volk uit het midden der Egyptenaren zal wegleiden (vs. 5). Mozes krijgt daarin een bijzondere taak van God. Maar het is de HERE Zelf, Die Zijn tekenen en wonderen talrijk zal maken in het land Egypte (vs. 3). Wanneer u de geschiedenis verder leest in Exodus 7-12, zult u ontdekken, dat een deel van de wonderen ook door de Egyptische wijzen en tovenaars werden verricht (Exod. 7:11, 22 en 8:7 en 18). Ook het Nieuwe Testament spreekt van tekenen en wonderen die verricht worden buiten God om (Matt. 24:24; Marc. 13:22 en 2 Tess. 2:9).

De manifestatie van tekenen en wonderen zijn op zich dus geen bewijs van de werking van Gods Geest! In de context van Exodus 7 blijken de verschijnselen plaats te vinden in relatie tot het werk van God met Zijn volk. Door tekenen en wonderen heen nam Hij hen bij de hand, om hen uit Egypte te leiden, om vervolgens een verbond met hen te sluiten (Jer. 31:32; de Statenvertaling laat hier meteen zien dat het verbond tussen God en Zijn volk een huwelijks-verbond is).
Zo wordt in de schrift-plaats waar de uitdrukking 'tekenen en wonderen' de eerste maal voorkomt, meteen al de basis gelegd voor
het bijbelse kader van deze manifestaties: Wanneer de HEERE Zijn volk in de band van het (oude, dan wel nieuwe) verbond brengt, gaat dat gepaard met tekenen en wonderen.

 

Het doel van 'tekenen en wonderen'

In Deuteronomium 4:34 wijst Mozes terug naar de geschiedenis van de uittocht uit Egypte. God nam Zich een volk "uit het midden van een ander volk, door beproevingen, door tekenen, door wonderen". In vers 35 zien we het doel hiervan: "Gij (= het volk Israël!) hebt het te zien gekregen, opdat gij zoudt weten, dat de HERE de enige God is, er is geen ander behalve Hij".

De eerder aangehaalde tekst uit Jeremia 31 liet al zien dat Israël het (eerste / oude) verbond verbroken heeft. Ook als we het Nieuwe Testament lezen (in verband met het nieuwe verbond), zien we dat het doel van tekenen en wonderen niet veranderd is:

 • "Indien gijlieden geen tekenen en wonderen ziet, zult gij niet geloven" (Joh. 4:48).

Het is de Here Jezus Zelf, Die dit zegt. Zijn bediening onder het Hebreeuwse volk wordt dan ook gekenmerkt door 'tekenen en wonderen'. Bij voortduring werden mensen genezen. Waarom? Wat was het doel?
Het stond al in Deuteronomium 4:35. Lees ook Johannes 20:

 • "... deze (= tekenen) zijn geschreven opdat gij gelooft, dat Jezus is de Christus, de Zoon van God, en opdat gij, gelovende, het leven hebt in Zijn Naam" (vs. 31).

Het Koninkrijk Gods op aarde

De Here Jezus deed dit alles in het kader van de prediking van het Koninkrijk Gods. Ook Zijn apostelen gaf Hij opdracht met dezelfde prediking rond te trekken. In de brief aan de Hebreeën (het Hebreeuwse volk) lezen we:

 • "... hoe zullen wij dan ontkomen, indien wij geen ernst maken met zulk een heil, dat allereerst verkondigd is door de Here, en door hen, die het gehoord hebben, op betrouwbare wijze ons is overgeleverd, terwijl ook God getuigenis daaraan geeft door tekenen en wonderen en velerlei krachten ..." (Hebr. 2:3 en 4).

Zo sluit deze brief aan bij de prediking van het Koninkrijk van de Here Jezus Christus en Zijn apostelen.

Verderop in de Hebreeën brief worden de lezers erbij bepaald niet het voorbeeld te volgen van het volk onder het oude verbond (zij konden door ongeloof niet ingaan in de rust van het beloofde land), maar nu door geloof de sabbatsrust in te gaan (zie Hebr. 4:9). Het is de rust die geopenbaard wordt in de toekomende eeuw, wanneer het Koninkrijk Gods zichtbaar op aarde gevestigd wordt. Het Koninkrijk Gods is in de eerste plaats het 'koningschap voor Israël' (vgl. Hand. 1:6).

Handelingen

Het boek Handelingen toont aan, dat de Here gedurende de tijd, die in dit boek beschreven wordt, in de eerste plaats Israël op het oog had. Vooral (in de eerste hoofdstukken zelfs alleen!) dát volk werd bepaald bij het heil van het Koninkrijk dat zou (kunnen) aanbreken. Feitelijk gaat Handelingen dan ook verder op het punt waar de Evangeliën eindigen. Ook later in Handelingen, waar Paulus vooral in 'de verstrooiing' (van het volk!) predikt, gaat het wat de verkondiging aangaat in de eerste plaats om Israël (zie Hand. 13:14, 46; 14:1 en 17:2; zelfs in Rome aangekomen spreekt hij eerst met Joodse vertegenwoordigers (voormannen) van het volk aldaar, Hand. 28:17). Logisch dat ook Paulus' prediking gedurende Handelingen gepaard gaat met 'tekenen en wonderen' (Hand. 14:3 en 15:12; vgl. Hebr. 2:4).

In brieven die hij tijdens die Handelingen periode schrijft, laat hij dat ook merken: "...om heidenen tot gehoorzaamheid te brengen door woord en daad, door kracht van tekenen en wonderen..." (Rom. 15:18 en 19) en: "De tekenen van een apostel zijn bij u verricht met alle volharding, door tekenen, wonderen en krachten" (2 Kor. 12:12). De heidenen die hierbij tot het geloof kwamen, zouden deelgenoot zijn van de zegeningen van het op aarde te vestigen Koninkrijk voor Israël, oftewel: het Koninkrijk der hemelen.

Hoe is het nu?

Maar het volk Israël kwam niet tot geloof. Hierdoor is de prediking van Paulus aangaande het Koninkrijk Gods in Handelingen 28:31 die van een verborgen gebleven Koninkrijk. Zo lagen de feiten immers: er was (en is) geen zichtbare troon in Jeruzalem. Er zat (en zit) dus ook niemand op die troon als Koning. En daarom: het Koninkrijk Gods was (en is) niet zichtbaar op de aarde gevestigd. De toekomende eeuw brak niet aan en we leven nog altijd in de tegenwoordige boze eeuw (Gal. 1:4 en Efeze 1:21).

De HEERE is verborgen. 'Tekenen en wonderen' zijn zaken die gezien worden, om bekering en geloof te wekken. God doet NU, in deze tijd, Zijn verborgen werk aangaande het Lichaam van Christus. Zij die nù tot geloof komen, én ingaan op de Boodschap, die Paulus na de Handelingen moest verkondigen, krijgen deel aan de belofte in Christus Jezus (Efeze 3:4-7). Ziet u het, met de ogen van uw hart? (vgl. Efeze 1:17 en 18)?

Is God dan nu niet bij machte tekenen en wonderen te doen? Zeker wel, en waar het Zijn goddelijke raad dient zal Hij het ook doen. Ook nu is de Heere zeker bij machte wonderen te doen, zoals wonderen van genezing, maar dan in de persoonlijke sfeer, en niet in grote openlijke afdwingende manifestaties. Meerdere malen is er ook in deze tijd op persoonlijk intiem gebed genezing gegeven door de Heere. Maar nu geldt altijd: "Uw wil geschiedde!" Ook als het niet gebeurd, als een broeder of zuster niet geneest, dan zal het goed zijn. God laat zich niet dwingen. Ook Paulus werd door de Heere niet bevrijd van zijn "doorn" in het vlees. Gods antwoord aan Paulus was: "Mijn genade is u genoeg".

De Here laat in Zijn Woord echter zien, dat tekenen en wonderen niet kenmerkend zijn voor de tijd waarin wij nu leven. Als gelovigen hebben we toch de taak Zijn Woord te volgen? Daarin leidt Gods Geest ons. Dat is de werking van de Heilige Geest in deze tijd, opdat wij door het geloof in staat zullen zijn te vatten "hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte is,en te kennen de liefde van Christus ..." (Efe. 3:16-19).

Straks zal de Here het werk, dat Hij tweeduizend jaar geleden begon, afronden en Israël in de band van Zijn verbond brengen (Ezech. 20:37). Hij zal Zijn Koninkrijk oprichten, als de dag des HEEREN aanbreekt en tekenen en wonderen (laten) doen. Zijn vrede zal dan bekend worden aan alle volken, natiën en talen (vgl. Dan. 6:26-28).

Laat u met betrekking tot deze dingen dus leiden door Gods Woord! Als u de Liefde tot de Waarheid Zijn werk in u laat doen, zullen de genoemde bijbelteksten u overtuigen en u een vaste mening geven. Mocht u aan uw bijbels gefundeerde mening gaan twijfelen, dan zult u ontdekken, dat die twijfel nooit voortkomt uit de bijbelse
Waarheid, maar uit datgene wat u om u heen 'ziet'. En wie of wat heeft het laatste Woord?

De Here Jezus heeft Zijn identiteit bekendgemaakt in Zijn spreken en het doen van tekenen en wonderen. Het signalement van de Messias in de oude profetieën was duidelijk en kon volledig worden toegepast op Jezus van Nazareth. Hij was meer dan de tempel (12:6), meer dan Jona (12:41) en meer dan Salomo (12:42). Toch werd Hij niet als zodanig aanvaard en dus afgewezen, verworpen.

De Heere zegt in Exodus 34 vers 10, (zeer indrukwekkend): “Zie, Ik sluit een Verbond; in het bijzijn van uw gehele volk zal Ik wonderen doen, zoals niet gewrocht zijn op de gehele aarde en bij al de volken; het gehele volk, in welks midden gij zijt, zal het werk des HEREN zien, want ontzagwekkend is wat Ik met u doe.”

Wanneer u na het lezen van deze bijbelstudie nog vragen en/of opmerkingen heeft, kunt u mailen naar: boersmabpost@kpnmail.nl

Bert Boersma, juni 2008, boersmaklm@hetnet.nl

 

De leugen regeert Deel 8

Herman Boon

Herman Boon is geboren op 6 juni 1958. Hij is cabaretier, predikant, zanger en presentator. Boon maakt cabaret en toneel voor zowel volwassenen als kinderen. Verder schrijft hij veel liedjes. Herman is getrouwd met Jenny en heeft vier kinderen. Voor zijn bekering werkte Boon in het gewone cabaret. Hij wilde altijd al weten waarom hij leefde, en zo had hij, volgens eigen zeggen, op een dag de sterke aandrang om naar Amsterdam te gaan naar een bijeenkomst van Billy Graham.

Op het stationsplein aangekomen was daar een blijde Keniaan die hem wenkte en steeds over Jezus vertelde. De volgende dag besloot Herman weer te gaan en toen dezelfde man hem weer wenkte besloot hij samen met hem te bidden. Jaren later stuurden zijn broer en een vriend hem naar iemand die over God zou vertellen. Volgens Herman Boon was dit het moment dat hij christen werd. (1,2 )

Door middel van zijn ministrie, Herman Boon ministries, worden er diverse cursussen en bijeenkomsten georganiseerd.

In 2003 is hij begonnen met het organiseren van bidden en vasten conferenties door het hele land. Tussen 2004 en 2009 heeft Herman Boon een theaterschool geleid om mensen te trainen zodat ze door middel van cabaret de christelijke boodschap kunnen brengen.

In 2004 is hij ook begonnen met De Katapult, een fulltime Bijbelschool. Visie van De Katapult is om studenten te trainen in de grote opdracht met als doel dat ze discipelen worden van de Here Jezus. Waarna zij zelf weer anderen kunnen onderwijzen en tot discipelen kunnen maken, te beginnen bij kinderen en tieners.

In 2005 is hij begonnen met het organiseren van Wake Up jeugd en tienerkampen. 

In 2015 is er begonnen met de driemaandelijkse Wake Up gebedsschool en het Holland gebedshuis (3) Naast zijn eigen organisatie werkt Herman Boon mee aan diverse bijeenkomsten.

 

De KEI

Herman Boon geeft met o.a. Martin Koornstra de cursus De KEI (Kerken stichten En Invloed hebben). Het doel van deze cursus is leiders te trainen die in staat zijn om kerken te planten in Nederland. De cursus wordt afgerond met een toets en een eindgesprek over de lesstof en onder andere het boek Doelgerichte Gemeente van Rick Warren. Hier worden mensen opgeleid in de leer van kerkgroei. Het gaat om de groei in plaats van de boodschap.

 

Revival Alliance Network

Herman Boon was ook vaak spreker op de firenights die gehouden werden door Trin. Ze zijn daar in 2011 mee gestopt. Tegenwoordig werkt Herman Boon mee aan de Revival tour die door Trin wordt georganiseerd. Mattheus van der Steen is één van de grondleggers van dit Revival Alliance Network. Dit is een groeiend netwerk van leiders in Nederland en België die verlangen naar opwekking en transformatie. Het doel van deze beweging is het bouwen van een charismatisch, apostolische cultuur. (bron)

 

Wake up kinder- en tienerkampen

Stichting Wake Up Ministries heeft onder andere als doel het versterken en opbouwen van het geloofsleven van kinderen en tieners. Er worden dan ook kinder- en tienerkampen georganiseerd door St.Wake Up ministries, onder leiding van Herman Boon.

Het onderwijs wat Herman Boon geeft kunnen we scharen onder de noemer pinkster-charismatisch. Als we kijken naar wat hij leert, en met wie hij samenwerkt dan wordt duidelijk dat er sprake is van een oecumenische, charismatische leer. Boon heeft onder andere meegewerkt aan de Revival Firenights die georganiseerd werden door Mattheus van der Steen (Trin). In 2015 was Herman Boon één van de sprekers op de conferentie Mission Possible. Andere sprekers op dit evenement waren Heidi Baker en Bill Johnson (Bethel Church) en Mattheus van der Steen.(4)

 

Bidden en Vasten

Hieronder enkele citaten uit een verslag van een bezoeker aan deze conferentie: (Verslag)

 • “Tijdens de lofprijs aanbidding stopte Herman het even. Hij werd er namelijk bij bepaald, door de Heilige Geest, dat hij het even moest hebben over het lofprijs en aanbidding. We gingen met de hele zaal juichen voor God! Iedereen barstte los en we braken echt door! We kwamen in een hoger niveau in de Geest. Het was heerlijk om God groot te maken en Hem ervaren en Zijn liefde voelen. Ik merk echt dat mensen los komen en vrij worden gezet.”

Hier lezen we dat het weer gaat om het charismatische ervaren en voelen. De Bijbel leert ons niet dat we moeten doorbreken in een hoger niveau in de Geest. We worden opgeroepen om vervuld te blijven met de Heilige Geest. Dit gebeurt door bidden en Bijbellezen. De Heilige Geest leidt ons daarin en doet ons groeien in geloof. Hierdoor zal de Here Jezus steeds meer gestalte in ons krijgen.

Het is immers openbaar geworden dat u een brief van Christus bent, door onze bediening opgesteld, geschreven niet met inkt, maar door de Geest van de levende God, niet op stenen tafelen, maar op tafelen van vlees, van de harten. 2 Kor.3:3

 • “Als ik voor iemand ging bidden voelde ik de stroming van de Heilige Geest door mijn lichaam gaan, naar mijn armen en zo stromend in de ander.”

Nergens in de Bijbel lezen we over mensen die de Heilige Geest voelden stromen. Toen Paulus de handen werd opgelegd door Ananias werd hij per direct weer ziende. Nergens lezen we iets van een stroom die doorgegeven word. Dit soort doorgeven zien we wel terug bij kundalini manifestaties.

 • “Toen mochten de mensen gaan liggen op de grond en ging Herman op zijn piano muziek maken (muziek draagt de Geest). Toen hij klaar was begonnen een paar mensen te lachen. Het werd aanstekelijk en God maakte heel veel mensen aan het lachen! Lachen zet vrij! Mensen hebben in jaren niet zo gelachen als deze dag.”

Muziek maakt emoties los, het is niet zo dat de Heilige Geest wordt gedragen door de muziek. Ook manifestaties als lachen om tot vrijheid te komen zijn niet Bijbels te onderbouwen. Dit is het zogenaamde heilig lachen.

 • “We kregen les over de geestelijke strijd waar we in zitten. We gaan namelijk vandaag machten aanpakken en vernietigen…..……..Het is belangrijk om te spreken tegen de ziekte, niet bidden. Je bidt als je iets vraagt aan God, maar je spreekt als je de ziekte echt weg wilt hebben; in de autoriteit gaan staan! Als iemand hoofdpijn heeft: hoofdpijn wijk in Jezus Naam!”

Deze instructies worden ons niet vanuit Gods woord geleerd, wel vanuit de Word of Faith beweging. De doorn in het vlees die Paulus had stuurde hij niet weg door zijn autoriteit in te nemen, hij bad of God deze van hem weg wilde nemen. God deed dat niet. Hiermee wordt duidelijk dat het niet zo is dat een christen iedere ziekte of tegenslag even weg kan sturen door zijn “autoriteit” te nemen. God laat dingen toe in onze levens en gebruikt daarbij alles ten goede. We leven in een wereld die gebukt gaat onder de zondeval.

 • “Daarna gingen we, om het bidden en vasten af te sluiten, profeteren. Een woord voor iemand anders ontvangen wat God doorgeeft. Zelf heb ik acht mensen mogen bemoedigen met een profetie.”

De Bijbel leert duidelijk dat er geen profetieën meer worden gegeven. God leidt ons door Zijn Geest. Daar kan Hij mensen voor gebruiken. Dat is echter iets anders als over een persoon profeteren.

 • “Sommige mensen lukte het nog niet helemaal met de tongentaal, of ze hadden nog vragen. Elke ochtend gaan we eerst een tijd in tongen bidden omdat het je geloof opbouwt. Mensen kwamen met vragen en we konden ze beantwoorden. Nu beschikt iedereen over de tongentaal!”

Herman Boon gaat ervan uit dat elke wedergeboren christen deze vreemde taal zou moeten spreken. Tongentaal was echter een tekenen voor de ongelovigen.(1 Kor.14:22) Verder was tongentaal een bestaande taal (Hand.2:6-12). Deze gave is niet meer voor de huidige bedeling. (uitleg 1,2)

 

Studiemap bidden en vasten

In het studieboekje wat bij de cursus bidden en vasten hoort leert Herman Boon ook de “kracht” van tongentaal. Zo schrijft hij: Bid in tongen ter ondersteuning. Dit helpt je, volgens hem, vol te worden van de Heilige Geest, je geloof op te bouwen, dichter bij God te komen en je gedachten worden verfrist. Hiervoor verwijst hij naar Efez.5:18-20. In deze tekst wordt niet gesproken over tongentaal.

De uitleg die Boon geeft aan tongentaal, buiten het feit om dat deze taal niet voor de huidige bedeling is, en als teken was voor ongelovigen, is dat je door tongentaal groeit in geloof en dichter bij God komt. Groeien in geloof en vervuld blijven met de Heilige Geest zit niet in een ritueel, maar in het bestuderen van Gods woord onder leiding van de Heilige Geest, Hij doet groeien in geloof.

 • 1 Cor 3:6-7: “Ik heb geplant, Apollos heeft begoten, maar God heeft laten groeien. 7 Dus is dan noch hij die plant iets, noch hij die begiet, maar God, Die laat groeien.”

Herman Boon geeft blijk van een zeer vreemde kijk op de zondeval. In het hoofdstuk over vasten schrijft hij dat: “Eten en het verlangen naar eten in de Bijbel heeft al voor veel problemen gezorgd. De eerste verleiding die op de mens werd afgevuurd, had betrekking op zijn eetlust.” De Bijbel zegt echter dat het niet de eetlust was, maar de trots en hoogmoed. Het gelijk worden aan God, het onderkennen van goed en kwaad.

 • Gen 3:4-5: “Toen zei de slang tegen de vrouw: U zult zeker niet sterven. 5 Maar God weet dat, op de dag dat u daarvan eet, uw ogen geopend zullen worden en dat u als God zult zijn, goed en kwaad kennend.”

Het vasten is volgens Herman Boon nodig voor diverse zaken. Doordat we vasten gaan we onder andere ontdekken dat God voor ons zorgt, geef je God de gelegenheid je op te voeden, gaan de wonderen komen, krijg je autoriteit om boze geesten te verjagen, ontvang je geestelijk inzicht, verdwijnt angst en twijfel en wordt het onmogelijke mogelijk. Om dit onderwijs te bevestigen worden diverse teksten aangehaald, maar deze worden los van het verband gezien. Het vasten van Daniël kun je niet overzetten op de huidige situatie. Hij bad voor Gods openbaring omdat in de schrift stond dat na de 70 jaren het volk terug zou keren. Een voorbeeld uit het Nieuwe Testament wat Boon aanhaalt is Petrus. Hij schrijft:” Denk maar aan Petrus, eerst was hij waarschijnlijk heel bang, maar na zijn 10 dagen bidden en waarschijnlijk ook vasten, was hij compleet veranderd. Hij ontving de doop met vuur (* vuur is negatief) en preekte vrijmoedig Gods woord.” (* toegevoegd door Bert Boersma).

Een aantal zaken vallen ook hier direct op. De aanname dat Petrus zou hebben gevast. De tekst in Handelingen 2 geeft hiervoor geen enkele aanwijzing. Er staat dat zij allen bijeen waren op de dag van het Pinksterfeest. En toen de dag van het Pinksterfeest vervuld werd, waren zij allen eensgezind bijeen. Hand.2:1

Petrus, en de anderen, ontvingen geen doop met vuur. Dit is een charismatische uitvinding, maar “vuur” wordt in de Bijbel juist gebruikt als teken van Gods oordeel. Petrus, en de anderen werden op dat moment vervuld met de Heilige Geest:

 • “Hand 2:4: “En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen te spreken in andere talen, zoals de Geest hun gaf uit te spreken.”

Na de verwarring die volgde sprak Petrus tot de menigte terwijl de andere apostelen daar bij hem waren.

 • Hand 2:14: “Maar Petrus, die daar met de elf andere apostelen stond, verhief zijn stem en sprak tot hen: Joodse mannen en u allen die in Jeruzalem woont, dit moet u bekend zijn en laat mijn woorden tot uw oren doordringen.”

Nog een paar andere on-Bijbelse zaken die Herman Boon koppelt aan het vasten zijn: “Het maakt je verliefd op Jezus.” Want, zo schrijft Boon, God wil je veroveren met Zijn liefde. Hiermee brengt hij gehoorzaamheid aan de Here Jezus terug tot een gevoel.

“Het is om Gods oordeel af te wenden.” Echter, wij zijn vrijgekocht van Gods oordeel, door het offer van de Here Jezus. God tuchtigt Zijn kinderen, maar dat is wat anders als veroordelen.

“Je gaat gedoopt worden met vuur.” Dit vuur brandt alles weg wat niet klopt in je leven en je wordt verlangend om anderen over Jezus te vertellen.

Bij onze wedergeboorte ontvangen we de Heilige Geest als onderpand van de erfenis die op ons wacht. De Heilige Geest leidt en leert en werkt in ons tot eer van de Here Jezus. Dat is iets anders als de charismatische betekenis van de doop met vuur.

“Het brengt de hemel op aarde” Volgens Boon vertelde een vrouw hem: “Tien dagen bidden en vasten is alsof je tien dagen in de hemel bent.” Boon bevestigt dit want er gebeuren bevrijdingen, genezingen wonderen en Gods heerlijkheid is aanwezig.

Hiervoor verwijst hij naar Jesaja 64: 1-2. Dit is het vervolg op Jesaja 63 waarin de dag van Gods wraak wordt verkondigd.

Het Koninkrijk van de Here Jezus is niet op aarde, maar in de Hemel. 36 Jezus antwoordde: Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld. Als Mijn Koninkrijk van deze wereld was, zouden Mijn dienaars gestreden hebben, opdat Ik niet aan de Joden overgeleverd zou worden, maar nu is Mijn Koninkrijk niet van hier. Joh.18:36

Herman Boon zet zich met zeer veel energie in om mensen te bereiken en te onderwijzen. Zijn onderwijs is echter zeer charismatisch en voornamelijk gericht op het werk van de Heilige Geest, genezing, bevrijding, spreken in tongen. Hij brengt het met humor en zal op zo’n manier voor velen het geloof leuk maken. Wat hij onderwijst is echter de hedendaagse populaire pinksterleer. Volgens Herman Boon is de opdracht uit Markus 16 de grote opdracht voor iedere gelovige. Een ware gelovige is daar aan te herkennen. (video)

Hiermee schaart hij zich bij de massa predikers die deze tekst gebruiken om hun onderwijs te ondersteunen. Deze opdracht uit Marcus 16 was specifiek voor de discipelen.

Binnen de pinkster en charismatische leer wordt de kracht van God gezien als wonderen en tekenen. Het uitdrijven van demonen, genezen van zieken en bijzondere gaven. De Bijbel leert echter dat de kracht van God het evangelie is. Het getuigenis van de waarheid, opdat een ieder die gelooft niet verloren gaat. De Heilige Geest overtuigd van zonde en schuld, niet na het zien van spectaculaire gebeurtenissen, maar na de verkondiging van de waarheid.

 • 1 Cor 1:18: “Want het woord van het kruis is voor hen die verloren gaan wel dwaasheid, maar voor ons die behouden worden, is het een kracht van God.”

Geraadpleegde bronnen:

1) http://www.hermanboon.nl/herman-boon/info

2) https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Boon_(cabaretier)

3) http://www.filadelfiagemeente.nl/spreker/herman-boon/

4) https://www.cvandaag.nl/mission-possible-2015-voorbede-en-bemoediging-voor-de-vijftig-meest-gesloten-landen/

5) http://www.hermanboon.nl

6) http://www.trin.nl/index.php/vrienden-van-trin

7) http://robinvanengelenhoven.blogspot.nl/p/verslag-bidden-en-vasten.html

8) http://www.staatgeschreven.nl/2011/05/11/niemand-gaat-verloren-iedereen-wordt-gered/

9) http://www.cip.nl/nieuws/januari-2014/40066-We-krijgen-spierballen-in-de-Geest

10) https://staatgeschreven.nl/2012/05/31/beste-herman-boon/

11) http://biddenenvasten.nl/informatie/

12) https://www.eo.nl/geloven/nieuws/item/herman-boon-vasten-is-niet-een-wedstrijdje-niet-eten-1/

Onderzoek alles, behoud het goede 1 Tess 5:21

– – – – – – – – – –

Artikel te vinden op de site van: Rejoice Now

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.04 | 11:24

Maar zegt u nu eens waar u terecht bent gekomen komende uit de Geref. Kerk (evenals ik) waar komt u zondags samen?

...
08.03 | 22:20

bedankt,heel leerzaam

...
01.02 | 11:15

Prima doorgaan zo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...
17.12 | 23:09

erg bemoedigend

...
Je vindt deze pagina leuk